МААЕ: АЕЦ Козлодуй е една от най-добрите по безопасност

АЕЦ пребори загубите и вече трупа печалби

МААЕ: АЕЦ Козлодуй е една от най-добрите по безопасност | StandartNews.com

Козлодуй. Раздвижването на пазара с електроенергия след намаляването на убийствената такса за пренос от началото на юли вече дава положителен ефект върху финансовото състояние на АЕЦ „Козлодуй". За първи път в историята си централата приключи първите шест месеца на годината с 6 милиона лева загуби, тъй като не произведе 1,5 милиарда киловатчаса ток, заради ограниченията, припомни изпълнителният директор Иван Генов. В края на август обаче АЕЦ вече е отчела 19 милиона лева печалба. „Надявам се да продължим да работим с пълно натоварване и да приключим годината с 20 – 30 милиона лева печалба", прогнозира Генов. Една от гаранциите за бъдещата финансова стабилност на първа атомна е енергийната й независимост – тя има запас от ядрено гориво за две години напред.

Рекордната печалба от 158 милиона лева за миналата година пък ще бъде подложена на ревизия. „Вече излязоха 10 милиона лева не сметнати разходи за Басейнова дирекция, които сега се налага да плащаме", разкри шефът на централата. Това според него е една от причините да се направи одит.

Това стана ясно по време на посещението на заместник генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Александър Бичков, предизвикано от отличната експлоатация на реакторите от типа ВВЕР в България. „Вашата централа е сред най-добрите в света", подчерта Бичков.

Именно опитът на АЕЦ „Козлодуй|" пък ще бъде ползван в изработването на международен универсален модел, който да е в помощ на 11-те страни, в които работят тези реактори, както и на четирите, в които ще бъдат пуснати в действие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай