Лукарски: Няма отстъпление в позицията на България за добива на шистов газ

Лукарски: Няма отстъпление в позицията на България за добива на шистов газ | StandartNews.com

София. "По отношение на шистовия газ няма отстъпление, слушахте блиц контрола на премиера, където той каза, че мораториумът за добив на шистов газ ще се запази. Това е наша позиция, от която няма отстъпление, информирали сме ЕС и мисля, че не би следвало да има притеснения", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол.

"Като член на ЕС страната ни участва в преговорите за ТПТИ от самото им начало. България си дава сметка за трудностите пред сключването на такова мащабно споразумение. Националните интереси в преговорите за такова споразумение се формулират въз основа на експертни анализи, допитвания на бизнес среди и институции, те ще бъдат важен инструмент за Министерството на икономиката за идентифицирането на проблемите и навлизането им в по-голяма конкретика", каза Лукарски, цитиран от Фокус.

"От началото на 2014 година има организирана консултативна група, която подпомага въпросите по ТПТИ с оглед постигане на най-добрия резултат за европейските граждани. Българската страна посочи важни проблеми за страната в това споразумение, между които са облекчаване и подобряване на пазара на САЩ и търсене и сближаване на процедурите и правилата за произход на стоките, стремеж за високо равнище и най-благоприятни условия на достъп до американския пазар на обществени поръчки", добави той.

По думите му тези преговори няма да повлияят на високите стандарти на европейския съюз включително и тези за ГМО. „Поемане на значими ангажименти на САЩ е заложено в преговорите за това споразумение, включително по въпросите по енергетиката и суровините, както и включване на разпоредби, осигуряващи закрила правата на интелектуална собственост", коментира още министърът на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай