Луфтханза спира големите самолети

Разделя се с над 100 самолета, освобождава 2200 пилоти и стюардеси

Луфтханза спира големите самолети | StandartNews.com
  1.  

Lufthansa най-вероятно ще се откаже както от двуетажните Airbus SE A380, по-малките A340s и всички по-стари Boeing Co. 747-400. Причината е ясна – коронавируса, който сериозно разтърси сектора.

Намаляването на флота на европроизводителят може да се окаже с повече от 100 самолета, като това се очаква да доведе до  загубени над 22 000 работни места, пише Блумбърг, но уточнява, че говорителят на Lufthansa е отказал коментар.

Луфтханза бе една от компаниите, закупили супер джъмбото още през 2016-та година, а три години по-късно „Еърбъс“ обяви, че спира производството на А380 заради липса на продабжи.

Заради пандемията Lufthansa трябваше да приеме държавна помощ от Германия на стойност 9 млрд. евро, за да оцелее. Надеждите за бързо възстановяване обаче бяха разбити заради нарастването на случаите на коронавирус в цяла Европа. Lufthansa все пак може да задържи няколко по-нови A340-600, запазвайки капацитет за по-натоварени маршрути.

Експлоатацията на самолет като най-новия Airbus A350 на Lufthansa изисква персонал от около 220 души, включително летателен персонал, обслужване, кетъринг и административни длъжности, казва превозвачът, което означава, че отказът от 10 самолета на дълги разстояния може да доведе до съкращаване на повече от 2000 работни места.

Членът на управителния съвет на Lufthansa Хари Хохмайстер заяви преди две седмици, че търсенето не се е възстановило според очакванията и че съкращаването на работни места в голям мащаб ще бъде "неизбежно“.

Плановете по отношение на флота вероятно ще бъдат оповестени на следващото заседание на Надзорния съвет след 10 дни

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай