Лоша вест за имотите на богати руснаци у нас

Предложиха нов законопроект

Лоша вест за имотите на богати руснаци у нас | StandartNews.com

Депутати от фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) начело с нейния лидер Леонид Слуцки внесоха в Държавната дума законопроект, който предлага да се забрани на лица, заемащи възлови за сигурността и суверенитета на страната длъжности, да притежават собственост в чужди държави.

Документът е публикуван в базата данни на руския парламент.

Ако проектозаконът бъде приет, ще се отнася и до влиятелните руснаци с имоти в България, където има цели затворени руски комплекси в курортните местности.

По данни на Генералното консулство на Руската федерация над 400 хиляди руснаци притежават близо 500 хиляди имота само в източната част на България, пише Блиц.

По приблизителни изчисления на брокери най-малко 30 млрд. лева в недвижимо имущество са били инвестирани от руснаците в страната ни през последните 10 години.

По-специално законопроектът се отнася за депутати и сенатори от Държавната дума, федерални министри, лица, заемащи определени длъжности в прокуратурата, Следствения комитет, руското Министерство на вътрешните работи, Централната банка и Сметната палата.

Авторите на инициативата припомнят, че понастоящем лицата, които заемат "длъжности от решаващо значение за сигурността и суверенитета на страната", не могат да притежават чуждо гражданство и сметки извън Русия.

Въпреки това тази категория лица все още има право да притежава недвижима собственост в чужди държави, се казва в обяснителната бележка.

ЛДПР смята, че "в днешните реалности въвеждането на подобна забрана е по-актуално от всякога".

"В проекта на федерален закон се предлага забрана за притежаване на недвижимо имущество в чужда държава и на територии, които извършват неприятелски действия спрямо Руската федерация, руските юридически лица, по отношение на кръга лица, установен с член 2 от федералния закон "За забрана на определени категории лица да откриват и притежават сметки (депозити), да съхраняват парични средства и ценности в чуждестранни банки, разположени извън Руската федерация, и да притежават и/или използват чуждестранни финансови инструменти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай