Лорер във Вашингтон, ухажва американския бизнес

Министърът участва в кръгла маса с представители на американския бизнес

Лорер във Вашингтон, ухажва американския бизнес | StandartNews.com

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обсъди задълбочаване на отношенията в сферата на търговията и инвестициите по време на среща с американски компании във Вашингтон. Той представи възможностите за инвестиции във високотехнологични производства и научно-изследователска и развойна дейност в България и подчерта повишения интерес на американските компании към страната ни, съобщават от ведомството на Лорер.

Министърът участва в кръгла маса с представители на американския бизнес във Вашингтон, организирана от Американската търговска камара. На срещата присъстваха и представители на Департамента по търговия на Съединените американски щати, както и представители на компании от сферата на машиностроенето, биотехнологични и фармацевтични производители, автономизацията на транспортни средства, киберсигурност, изкуствен интелект и др.

Сред обсъдените теми бяха развитие на сегмента на автономни автомобили и свързаните с тях развойна и приложна дейност, както и възможностите за сътрудничество с научно-технически институти у нас, в т.ч. и с центъра за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) в София. В сферата на автомобилостроенето беше обсъдена технология за съхранение на водород и водородно-електрически станции за зареждане на автомобили.

По отношение на научните изследвания в сферата на молекулярната биология министър Лорер представи възможностите, с които България разполага в тази област. На срещата беше обсъден и потенциалът за аерокосмически изследвания, както и възможността България да се превърне в трансферна локация за региона на Централна и Източна Европа за пратки от Азия за Европа.

Всички участниците в дискусията изразиха желание да се доразвият конкретни проекти и инициативи. В краткосрочен период ще се организира научна делегация в България на Центъра за технологичен трансфер и комерсиализация на патенти на Virginia Commonwealth University, както и търговски мисии в България на щатско ниво в партньорство  с Организацията за международно сътрудничество на отделните щати (SIDO) и с Департамента по търговия на САЩ.

По време на официалната си визита министър Лорер обсъди в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент на САЩ предстоящото подписване на Меморандум в подкрепа на икономическото сътрудничество между България и САЩ.

По думите му Меморандумът ще подпомогне икономическото сътрудничество между двете страни, в стремежа им допълнително да подсилят съществуващите между тях връзки чрез увеличаване на търговското участие и вноса на стоки, услуги и инвестиции в България от американския частен сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай