Четвъртък,

Лорер: Германия е водещият външнотърговски партньор на България

От: Рачо Рачев, сн. МИР -
201
Лорер: Германия е водещият външнотърговски партньор на България
A
A
A

Германия  е най-големият външнотърговски партньор на България, както по линия на инвестициите, така и по отношение на търговията. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който награди победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021 г.

Събитието се организира от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на нея присъстваха още посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн, министърът на туризма Христо Проданов и представители на бизнеса и деловите среди.

Министър Лорер отбеляза, че новото правителство искрено желае партньорството с германския бизнес да продължи още по-активно и да се разширява. „Обещаваме нещо, което немските компании много ценят и досега не са намирали у нас в достатъчна степен - ред, върховенство на закона и правила", посочи той.

Президентът на ГБИТК Тим Курт цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро. Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите от Германия се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции в страната ни. Според предварителни данни на БНБ, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

Лорер награди „Фесто Производство“ като победител в категория „Голямо предприятие“, а останалите призове бяха връчени на „Смарт Органик“ – за малко и средно предприятие, както и „УниКредит Булбанк“ и „Пейхоук“ , съответно в категории  „Социален ангажимент“ и „Стартъп“.

Германци инвестират 10 млн. евро у нас в производство на части за автомобили

Министърът на иновациите и растежа проведе среща и с представители на немска компания производител на електромеханични прецизни компоненти за микроелектронната и автомобилната промишленост. На нея стана ясно, че компанията планира инвестиция в България първоначално за 10 млн. евро, при постепенно създаване на около 250 работни места. За момента компанията е в процес на избиране на локация за своята производствена база.

Германският инвеститор произвежда по целия свят в 10 производствени обекта, в които понастоящем работят около 2000 служители.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички