Лихвите по депозитите в България сред най-високите в Европа

В същото време лихвите по кредитите са ниски, което е полезно за потреблението

Лихвите по депозитите в България сред най-високите в Европа | StandartNews.com

Дори и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас все още са по-високи от тези в повечето европейски страни, където много банки налагат отрицателни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по кредитите са ниски, което е полезно за потреблението. Това обяви пред БНТ председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Диана Митева.

У нас някои банки са избрали да наложат отрицателни лихви единствено върху депозитите на юридически лица, защото се приема, че фирмите управляват парите си по-добре.

По време на пандемията се спестява повече - и от граждани и от фирми. Това води до събиране на много средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се реализира от банките, БНБ налага такса "отрицателна лихва", обясни Митева.

Тя аргументира покачването на банковите такси със сериозния натиск върху лихвения доход, който банките имат заради безпрецедентно ниските нива на лихвите. Другият фактор са инвестициите в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително.

Заради създалата се ситуация през последната година има голям ръст в пренасочването на парите от депозитите към други финансови инструменти, заяви още Диана Митева.

Ако допреди две години под 2% от парите на българите са насочвани към финансови инструменти, различни от депозитите, то сега това са около 4-5% от спестяванията в банките.

Диана Митева очаква и догодина у нас да има сливания на банки, тъй като разходите за инвестиции в новите технологии се увеличават, а има и натиск върху приходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай