Летище София търси милиони срещу птици

Аеропортът тества звуково оръдие, което блокира крилете на пернатите

Летище София търси милиони срещу птици | StandartNews.com

Набезите на кучета, лисици и зайци по пистата остават в миналото

Трикилограмов гларус попада в двигателя на самолет на авиокомпания "Луфтханза" при излитането му от летище София. Ударът деформира 15 лопатки от първата степен на вентилатора на мотора и машината каца обратно с един двигател. Инцидентът става на 5 декември 2013 г. и е последен от този тип на столичния аеропорт. За да бъдат сведени до минимум подобни произшествия, летище София инвестира сериозни средства в закупуването на специализирана техника за прогонване на птиците и в подготовката на специалисти.

Огромни инвестиции от порядъка на милиони левове са необходими на летище София, за да се справи напълно с пребиваващите на територията му и прелитащите ята птици, които са основна заплаха за сигурността на излитащите и кацащи самолети. Средствата са за пълна рекултивация на тревните площи на летателното поле, обяснява Тони Петков, ръководител на отдел "Управление на авиационната безопасност" на летище София. Става дума за т.нар. Greengrass management, разпространен по много летища в света, за прилагането на който се борим да бъде осигурен бюджет и тук, коментира Петков. Това е много скъпа дейност, която означава изкореняване на диворастящата растителност и замяната й със специални треви, които имат забавен растеж, сухоустойчиви са и най-важното - не цъфтят и не раждат семена, които привличат птиците. Основната ни задача е да намалим източниците на храна за птиците на летателното поле и около него, разказва Петков. Предложили сме поетапна рекултивация, като започнем от най-близко разположените до полосата за излитане и кацане (ПИК) тревни зони. Имаме пълното разбиране на ръководството на летището, но става въпрос за милиони, които не могат да бъдат осигурени за кратко време, коментира Петков. Вече е направена "вертикалната планировка" на летището, която е първата стъпка към рекултивацията. Става дума за изравняване на летателното поле с цел да не се образуват локви, които привличат птиците.

За орнитологичната защита (т.нар. Bird control) на полетите на летище София отговарят 6-има служители от сектор "Контрол на птици и животни" в отдела на Тони Петков.

Защитата се провежда по няколко метода. Край ПИК са монтирани 10 модула (съставени от компютър и 4 говорителя) от автоматизирана акустична система, която излъчва звуци на хищни птици и прави пернатите неспокойни.
Вторият метод е патрулиране с автомобил по и около пистата по 7 маршрута, които дежурните в различни часови пояси инспектират. Особено важно е патрулирането до 15 минути преди серия излитащи или кацащи самолети. Тъй като през нощта пистата излъчва акумулираната от слънцето топлина, птиците редовно се опитват да нощуват върху нея, което налага те да бъдат прогонвани от патрул и след залез.

Екипите са въоръжени с дистрес ракети и патрони, които са ефективни и за ятата, обяснява Петков. А на летище София е много сериозен проблемът с големите ята дребни птици, най-вече скорци и лястовици. Враните и свраките са по-интелигентни и бягат при звука на приближаващ самолет, поради което с тях почти няма удари, коментира Петков.
За съжаление на и около летище София е пълно с източници на храна за птици и животни, обяснява Петков. Птичките идват заради семената и насекомите, зайците - заради тревата, лисиците и кучетата гонят птички или зайци. Наличието на ландшафтното езеро от южната страна и на езерцата от северната, както и р. Искър са естествена среда за много патици и други водоплаващи птици. Близостта до града и планините е причина за наличието на всякакви домашни и диви животни. Нощно време на летището са активни кучета, лисици, язовци, зайци, казва Петков.

Поради това стриктно следим за спазването на определени правила за безопасност, като например косенето на тревните площи в близост до пистата да става само през нощта, тъй като то разкрива всички семенца и организми, потенциална храна за птиците.

Постоянно инспектираме и състоянието на периметровата ограда на летището, тъй като животните често прокопават тунели под нея. Служителите в отдела са правоспособни ловци и имат специален подход към животните. Тази година двама от тях са преминали обучение със специалисти от фирма SAfeSky на летище Екзитър, Великобритания. В изпълнение на международни ангажименти скоро е приключил вторият етап от 3-степенно проучване на 13-километровата зона за отговорност около летище София. Това означава, че в радиус от 13 км от летището сме длъжни да знаем какви възможности съществуват за развъждане на птици и животни, които са потенциална заплаха за полетите, казва Тони Петков.

От половин година тестваме разработка на българска фирма - комбинация между термокамера и звуково оръдие, което излъчва звукови залпове с определена честота. Тези залпове влияят на периферната нервна система на птицата, като блокират за част от секундата крилата й и я карат веднага да промени курса на полета си, казва Петков.

Тази година намалихме възможността четириноги да влизат през 7-те входове и изходи на аеропорта, като заменихме досегашните бариери с автоматични врати с мрежести заграждения, казва Петков. Когато се налага отстраняване на кучета от територията на летището, получаваме съдействие от "Екоравновесие", с които поддържаме чудесно сътрудничество. В резултат от тези мерки по-едрите животни, които до неотдавна бяха бич за летището, вече са изключение, отчита доволен Тони Петков.

Служителите в отдел "Управление на авиационната безопасност" правят постоянни проверки и на състоянието на пистата - за наличие на различни за излитащите и кацащите самолети опасности, като поддали фуги или отлепен асфалт вследствие на реактивната струя, парчета от спукани гуми или други предмети, които биха могли да бъдат засмукани от подкрилните реактивни двигатели и да доведат до сериозните им повреди.

Осигуряваме и медицинската аварийно-спасителна дейност

Тони Петков, шеф на отдел УАБ, летище София


Отдел "Управление на авиационната безопасност" работи и по осигуряването на медицинската аварийно-спасителна служба на летище София. В сектор "Медицинска служба" на отдела работят 8 екипа, всеки съставен от координатор и лекар, които 24 часа осигуряват спешна медицинска помощ на пребиваващите на летището, както и при обявяването на аварийна тревога. Още са пресни впечатленията от последното учение по аварийно-спасителна дейност в условията на обща тревога. Под ръководството на Аварийния щаб се проведе спасителна операция при аварийно кацане на Еърбъс А320 със 76 пътници и 6-членен екипаж и 3 тона гориво на борда. Бързите действия на пожарникарите потушиха възникналия от разлив на гориво пожар. Командирът на екипажа съобщи за тежко пострадал пътник на борда и издаде заповед за евакуация по надуваемите аварийни слайдове. Пътниците бяха посрещани от противопожарната служба и аварийно-спасителната група и насочвани към временен медицински пункт, а тежко пострадалият беше евакуиран с вертолет към Военномедицинска академия. За останалите бяха осигурени психолог, храна, напитки, лекарства и консумативи за малки деца. В учението участваха и Столичното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", Центърът за спешна медицинска помощ, БЧК, Дирекция "Национална система 112" при МВР. Крайната оценка от учението беше, че всички екипи са добре подготвени за критични ситуации, което ние ежедневно доказваме.

На летище София немалко самолети кацат по медицински причини. Нерядко на нашите екипи им се налага да действат направо на борда, тъй като има случаи, при които пътниците не могат или не бива да бъдат сваляни. В други случаи качваме болните на нашия реанимобил, оборудван със съвременни животоспасяващи средства, и ги насочваме към болници в София. Понякога кацат и самолети с починали на борда пътници, при които действаме в съответствие с международните стандарти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай