Лъчезар Борисов: В Украйна храните са по-евтини, отколкото у нас

Икономическият растеж ще е около и под 2%, очаква ни много тежка зима, казва д-р Лъчезар Борисов

Лъчезар Борисов: В Украйна храните са по-евтини, отколкото у нас | StandartNews.com
  • Икономическият растеж ще е около и под 2%, очаква ни много тежка зима, казва д-р Лъчезар Борисов

 

- Д-р Борисов, каква е прогнозата Ви за икономиката предвид факта, че най-вероятно предстоят нови избори?

- Прогнозата ми се базира на случилото се през последните 6 месеца и неспособността на правителството да управлява финансово-икономическите процеси и предизвикателства. За съжаление до момента не видяхме устойчив и нормативно регламентиран механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на енергоносителите. Това доведе до това инфлацията в страната да бъде изпусната и тя да бъде 2 пъти по-висока от тази в еврозоната. Годишната инфлацията при цени на производител на вътрешния пазар достигна 50% с тенденция да се ускорява, докато цените на производител на международния пазар са нараснали наполовина. На база на макроикономически модели, които разработвам, мога да прогнозирам, че инфлацията в края на годината при база април 2021 г. (последния пълен месец от управлението на ПП ГЕРБ) ще достигне нива близки до 25%. Средногодишната инфлация ще бъде около 13%, а още през юни ще имаме нов инфлационен рекорд от гледна точка на годишна инфлация. За съжаление близо от половината от инфлацията в страната не е привнесена, а се дължи на управлението. През май ръстът на цените достигна рекордни нива след фалита на страната през 1996 - 1997 г. и това ще продължи и през юни. Към момента България е на 28-мо място в целия свят по най-висока инфлация. По ръст на цените на храните сме на 20-то място в Света и, забележете - Украйна, която е във война се справя по-добре от нас. Икономическият растеж в края на годината ще е около и под 2% и то при оптимистичен сценарий. През следващите месеци очаквам НСИ да оповестява влошаване на всички показатели. Инвестициите в структурата на БВП ще продължат да намаляват и да се отклоняват в пъти от предвидените инвестиции в действащия бюджет. Дори през първото тримесечие на тази година вече виждаме срив на правителствените разходи за инвестиции в полза на обществото. Това се дължи на спрените инфраструктурни проекти и на липсата на средства към бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост. Потреблението ще продължи да бъде притискано от галопиращата инфлация и ще започне да намалява темповете си на растеж. Ръстът на реалния растеж на износа и в момента е наполовина на този на вноса и вече през текущата сметка на платежния баланс изтичат капитали от страната. За първите 4 месеца на годината вече са изтекли близо 1 млрд. евро, сравнено със същия период на предходната година.

- Предстои второ четене на актуализацията на бюджета. Смятате ли, че тя може да бъде извършена?

- Депутатите трябва да положат усилия на база на предложенията да отделят специално внимание на най-тежко засегнатите групи от хората и на бизнеса. Необходимо е да се подкрепят нискодоходните групи и пенсионерите. Необходимо е чрез бюджета или чрез пакета от законодателни инициативи спешно да се въведе нормативно-регламентирания механизъм за компенсиране на бизнеса от високите цени на енергийните ресурси. Трябва да бъдат спрени разходите по мерки, които нямат икономическа ефективност, няма да доведат до ограничаване на ръста на цените, а допълнително ще стимулират инфлационната спирала. Предвиждат се дългосрочни разходи без да има 3-годишна бюджетна прогноза и съвсем скоро ЕК ще вкара България в процедура по свръхдефицит.

- Могат ли бизнесът и общините да се справят без актуализацията на бюджета?

- Правителството не мисли за общините и за обществените услуги, които те трябва да предоставят на населението. Общинските структури и общинските предприятия скоро ще започната да фалират. За бизнеса вече казах, че е необходим нормативно-регламентиран модел за компенсирането от високите цени на енергоносителите. Липсата на такъв, приет от Народното събрание модел, ще доведе до ускоряване на инфлацията, намаляване на покупателната способност на населението и намаляване ценовата конкурентоспособност на бизнеса.

Какво се случи и защо беше спряна обещаната покупка от страна на държавата на зърно и къде изчезнаха 1.2 млрд. лв., предвидени за тази дейност? Няма отговор и защо не се контролира инфлацията и по този начин се отнема доход от най-бедните, който се пренася в полза на кредитните милионери.

- Какво в проекторазчетите на финансовия министър трябва да бъде променено?

- На първо място след поредица от неадекватни макроикономически прогнози, направени в изтеклата година, трябва да стъпим на здрава макрорамка. Въпреки подобрението й прогнозата, която е приложена към актуализацията на бюджета, също не е адекватна. Растежът е надценен, а инфлацията подценена, което беше потвърдено и от прогнозата на Стандърт енд Пуърс. Подценен е и дефлаторът на БВП, който отчита инфлацията. Всичко това означава, че финансовият министър е заложил един скрит инфлационен данък в актуализацията на бюджета, който да генерира скрити приходи за хазната, но в същото време всичко това ще е за сметка на населението и бизнеса, които ще обедняват и фалират. На следващо място въпреки трудностите трябва да се спазват и европейските и български нормативни правила за управление на публичните финанси, като се акцентира на мерки, които ще имат ефект, а не на такива, които генерират допълнителна инфлация.

- На фона икономическите последствия от войната, инфлацията и продоволствената криза, каква зима ни очаква?

- Очаква ни много, много тежка зима. За няколко месеца страната ни попадна в състояние, което е в пъти по-зле по сравними показатели за инфлацията от останалите страни членки на ЕС и я постави сред лидерите в световен мащаб по поскъпване. Предстои да се взимат тежки решения, а обществото да направи най-важния избор към обединение, а не противопоставяне. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай