Петък,

КЗК разкри има ли спекула с цените на бензиностанциите

От: Редакция -
588
КЗК разкри има ли спекула с цените на бензиностанциите
A
A
A

Комисията за защита на конкуренцията няма достатъчно данни за антимонополни нарушения с цените на бензина.

Дори малки бензиностанции да са спекулирали с цените, те не са в господстваща позиция на пазара и не могат да бъдат санкционирани, обясни заместник-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев.

"Ние не сме органът, който контролира ценообразуването от независимите оператори на бензиностанциите, ние разследваме евентуално за тайни споразумения между операторите и конкуренти, които фиксирайки определени цени се мъчат да избягат от конкуренцията", посочи Кюмюрджиев, предаде БГНЕС.

„От понеделник ние осъществяваме постоянен мониторинг върху така наречените чувствителни области, фармацевтичните продукти, пазари за продажба на цимент, както и хранителни продукти. Тоест, ние наблюдаваме и очакваме информация за непазарно поведение. Подобно беше осъществено от някои бензиностанции, като беше получено съобщение за спекулативно вдигане на цената на горивата за потребители", обянси той.

Ако ние преценим, че тази информация заслужава санкция от страна на регулатора, ние може да се самосезираме, но тази информация трябва да е получена по надежден ред и да съдържа достатъчно данни. Ценовият реализъм не представлява нарушение на пазарните принципи”, обясни зам.-шефът на КЗП.

Разследването е в начална фаза и тепърва ще се разбере защо „Лукойл” е сменил правилата за търговия.

„Лукойл” е премахнал възможността на неговите клиенти на едро да получават количествена отстъпка съответстваща на количествата горива, които закупуват, като по този начин се прилага ценова преса. КЗК образува производство.

Ние започнахме да разследваме този случай. Изпратихме въпроси до частниците на пазара и на този етап сме в разследване, което е в много първоначална фаза. Каква е причината „Лукойл” да смени правилата за търговия е обект на разследване”, обясни Кюмюрджиев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com