Купиха Viber за 900 млн. долара

Купиха Viber за 900 млн. долара | StandartNews.com

Токио. Японската компания зa електронната търговия Rakuten купува популярното приложение за онлайн телефония и мигновена комуникация Viber за сумата от 900 млн. долара, съобщава Ройтерс.

 

"Viber ще добави нови 300 млн. към сегашните 200 млн. потребители на Rakuten", заяви главният изпълнителен директор на японската компания Хироши Микитани пред репортери в Токио.

 

"Това придобиване е напълно нова стратегия, която ще изведе Rakuten до едно различно ниво", посочи Микитани при обявяването на сделката. Компанията отчете 80% скок на оперативната печалба през 2013 г.

Създателят на платформата – израелския предприемач Талмон Марко, посочи, че придобиването ще помогне на Viber да се превърне в платформа за цифрово съдържание, а не само доставчик на безплатни разговори и съобщения.

 

Разработването на Viber бе финансирано от самите основатели, които с помощта на няколко частни инвеститори от САЩ успяха да се намесят сериозно на пазара. Останалите водещи играчи в сегмента са приложенията WeChat, WhatsApp и Line.

 

Това става само няколко дни, след като базираната в Кипър компания отрече, че преговаря с голям азиатски играч за закупуване. Назоваваната тогава цена беше между 300 и 400 млн. долара.

 

Сделката е част от плановете на "Ракутен" да се превърне в световен лидер в областта на интернет услугите.
Компанията сега излиза в директна конкуренция с друго много популярно в азиатските страни приложение за мигновена комуникация – Line

 

Line и Viber имат 300 млн. регистрирани потребители, а целта им до края на 2014 г. е те да станат 500 млн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай