КТБ затворена поне до 21.09 (ОБЗОР)

КТБ затворена поне до 21.09 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Изплащат влоговете до 196 хил. през октомври, ако няма консенсус за специален закон

София. Съдбата на КТБ и във вторник бе тема номер 1 за държавата. Партии и институции спореха дали да се гарантират предвидените по закон до 196 000 лв. депозити. Или да се приеме предложения от БНБ вариант за 100% гарантиране на депозитите в Корпоративна и дъщерната й "Креди Агрикол". Ако не се постигне съгласие, двете банки остават затворени поне до 21.09.

Клоновете на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й "Креди Агрикол" ще останат затворени поне до 21 септември. Това ще стане, ако политиците не постигнат съгласие за подкрепата на предложения от БНБ вариант за 100% гарантиране на депозитите в двете банки. Това става ясно от официално съобщение на Централната банка. След поставянето на двете финансови институции под специален надзор бе обявено, че техните офиси ще започнат работа на 21 юли и клиентите им вече ще могат да разполагат със средствата си.
Сега обаче става ясно, че това може да не се случи и БНБ посочва, че причината е липсата на политически консенсус за размера на гарантираните влогове в КТБ. "Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор", заявяват от Централната банка. Според сега действащия Закон за кредитните институции максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, съобщават от Централната банка. Това на практика означава, че ако не бъде приет специалният закон за КТБ, двете банки ще останат затворени до 21 септември. А след това изплащането на гарантираните от закона депозити в размер до 196 хил. лв. ще стане по действащия Закон за гарантиране на влоговете в банките. Ако обаче до края на седмицата бъде постигнато споразумение по законодателните промени, които да позволят на двете финансови институции да отворят в понеделник, това ще се случи. При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно решаване на казуса КТБ за защита на интересите на гражданите и фирмите с влогове в КТБ за над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение, заявяват от БНБ.

Ако обаче до консенсус за ново законодателство не се стигне, изплащането на депозитите от КТБ в размер до 196 хил. лв. трябва да започне до 20 работни дни след като БНБ отнеме лиценза на банката. Само при наличие на изключителни обстоятелства фондът за гарантиране на влоговете в банките може да удължи този срок и изплащането на депозитите да стане до 30 дни след отнемането на лиценза. Това е записано в действащия в момента Закон за гарантиране на влоговете в банките. Отнемане на лиценза ще стане в края на назначения в момента специален надзор над КТБ - на 21 септември. Така реалното изплащане на влоговете ще бъде възможно към средата на октомври. Преди да започне изплащането на депозитите, фондът трябва да определи от коя банка гражданите и фирмите ще може да си вземат парите. В закона е посочено още, че влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левовата равностойност по курса на БНБ в първия ден на изплащане на гарантираните депозити. По действащия сега закон обаче не са гарантирани влоговете на застрахователи, пенсионни фондове, колективни инвестиционни схеми, както и на държавните институции и на общините.

От БНБ съобщават още, че след постигнатия консенсус в понеделник на срещата при президента Росен Плевнелиев, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ, Централната банка предприема действия в две насоки. Първо, БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава Росен Плевнелиев и президента на ЕЦБ Марио Драги за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на ЕС.

Овен тона БНБ започна разговори с председателя на Европейския банков орган г-н Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени, заявяват от БНБ. Преди по-малко от две години, когато се обсъждаше създаването на общия банков съюз, управителят на БНБ Иван Искров твърдеше, че макар и да подкрепя създаването му, страната ни няма интерес да стане част от него. "Присъединяването на България към обмисляния банков съюз ще означава прехвърляне на значителен национален суверенитет към Брюксел, без в замяна на това страната ни да получи нещо", смяташе тогава Искров.

КАКВО КАЗВА ЗАКОНЪТ

Закон за гарантиране на влоговете в банките

Чл. 23.
(1) Фондът изплаща задължения на съответната банка към нейни вложители до гарантираните размери, когато БНБ е отнела издадената лицензия за банкова дейност на търговската банка.
(2) Фондът изплаща гарантираните размери на влоговете чрез търговска банка, определена от управителния съвет.
(3) В срок до три работни дни от датата на решението на БНБ по ал. 1 назначеният квестор, ликвидатор или синдик е длъжен да представи на управителния съвет на фонда информация за влоговете в банката.
(4) В срок не по-късно от 7 работни дни преди започване изплащането на суми от фонда управителният съвет на фонда е длъжен да оповести в най-малко 2 централни ежедневника деня, от който вложителите на банката могат да получават плащания от фонда, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания.
(5) Изплащането на суми от фонда започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението на Българската народна банка по ал. 1.
(6) При наличие на изключителни обстоятелства фондът може да удължи срока по ал. 5 с не повече от 10 работни дни.
(7) При влог в чуждестранна валута на вложителя се изплаща левовата равностойност на гарантирания размер на влога по курса на Българската народна банка в началния ден на изплащане на гаранцията по влоговете.

Клиентите може да прехвърлят акции

Блокираните акции и облигации на клиенти на КТБ в ролята й на инвестиционен посредник не са застрашени, пише в официално съобщение на Комисията за финансов надзор. "Блокираните финансови инструменти на клиенти на КТБ като инвестиционен посредник не са изложени на потенциален риск", заявяват от КФН. Редица клиенти на КТБ са избрали банката за свой инвестиционен посредник и трезорът е купувал и продавал акции и облигации на фондовата борса от тяхно име. КТБ не отговаря пред кредиторите си с финансови инструменти и парични средства на своите клиенти, предоставени на банката в качеството й на инвестиционен посредник, заявяват от КФН. Активите на клиентите на КТБ са защитени от закона и могат да бъдат прехвърлени при друг инвестиционен посредник или по собствена сметка на инвеститора. Това става по искане на лицето по реда, предвиден в правилника на Централния депозитар АД, посочват от КФН. Ако клиентите на КТБ искат да разполагат с акциите си от компании, търгувани на фондовата борса, те трябва да отидат при друг инвестиционен посредник и да заявят, че искат да станат негов клиент.

Синдикатите чакат гаранция за заплати

Законови промени, които да позволят от корпоративни влогове в КТБ, надхвърлящи лимита на защитените 196 000 лв., да могат да се теглят пари за изплащане на трудови възнаграждения, осигуровки и други плащания, свързани с положен труд от работниците в съответните предприятия. Това настоя КТ "Подкрепа" в отворено писмо до държавните институции, включително и БНБ. Синдикатът е възмутен, че вместо да бъдат предприети описаните в закона мерки за оздравяване на банковата институция, припряно се е лансирала тезата за нейното обявяване в несъстоятелност. "В този смисъл буди недоумение мълчанието на Комисията за финансов надзор по този въпрос, защото КТБ е публично дружество, 12% от чиито акции са притежание на много на брой дребни акционери, най-вероятно и на пенсионни фондове", посочва още синдикатът.

Нова ало измама: 920 лв. и ще ти спася парите

Телефонните измамници включиха и Корпоративна търговска банка в схемите си. Находчивите мошеници се обаждат на вложители и обясняват, че имат познат банкер в КТБ, който може да уреди изтеглянето на вложенията им срещу комисиона. Жертвите на новата схема са отново предимно възрастни хора от провинцията. Но вече имало случаи, в които оферти да спасят парите си от банката срещу процент са получавали и бизнесмени.

Най-пресният случай е засечен в Русе. Около 10.30 ч в събота на домашния телефон на 88-годишна жена позвънил мъжки глас, който се представил за внука й от Испания. Той обяснил, че има депозит в КТБ и парите спешно трябва да бъдат изтеглени. Казал на бабата, че има познат банкер в Русе, който ще уреди нещата. Възрастната жена била убедена, че ще получи 14 000 лева, стига да плати 800 лева за услугата, както и 120 лева за служителя на банката, който ще й донесе парите. Уговорката била да се срещнат пред входа на жената, като тя от своя страна трябвало да остави отворен стационарния си телефон, за да може да потвърди предаването на парите. В следобедните часове пристигнал около 40-годишен мъж с костюм, който се представил за банкер. Бабата му предала 920 лева и той си тръгнал. После по телефона пак се обадил "внукът" и уговорил бабата да изчака до понеделник - 14 юли, когато лично щял да дойде да вземе парите си, да й върне нейните 920 лева плюс бонус от 500 лева за услугата. Помолил я и да запази случая в тайна от близките си. След като така и не пристигнал в понеделник, вчера следобед жената действително се свързала с внука си в Испания и разбрала, че е измамена. Тя е подала жалба в полицията, където вече има засечени няколко подобни случая.

Да проследим кой е докоснал КТБ

Лютви Местан,
лидер на ДПС

Истината ще излезе наяве.

Не познавам лицето Цветан Василев, нямал съм физически контакт с него, нямам сметки в КТБ, не съм лице, което някога да е получавало кредит. Абсолютно същото се отнася и за Движението за права и свободи.

Време е наистина да се проведат консултациите - още не е късно да постигнем съгласие и за подхода към КТБ. Що се отнася до тезата, че цената на това управление е 3.5 млрд. лв. пред призмата на казуса КТБ - препоръчвам малко по-внимателно отношение и въздържане от самоцелни екстраполации поради простата причина, че ДПС няма абсолютно никакъв проблем с това да проследим генезиса, да проследим възникването на банката и на банкера, да стигнем до старта - кой, кого, как и защо е докоснал, за да му даде началния тласък. Второ - нямаме абсолютно никакво притеснение да се проследи развитието на банката от гледна точка на кривата на суперрастежа и как се разполага в годините тази крива, за да стигнем до днешния ден и да видим, ако има цена от гледна точка на публичния интерес, заради кого и защо я плащаме тази цена.

Бойко: Незабавни оставки в БНБ

Поисках оставката на ръководството на БНБ, защото те страдат от липса на репутация. Каквото и да кажат, не мога да им вярвам. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на дискусия за българската култура, проведена в парламента. "Внушават дни наред, че някой с чували носи пари, а в същото време главният прокурор излиза след това да се черви и да обяснява, че такова нещо не е имало", възмути се бившият премиер. Той подчерта, че за да бъдат адекватни решенията, трябва да се знае цялата истина.

"Вчера разбрах, че чудовищни неща са се случвали там, а правителството е невинно. Как може да се преразпределят на хора стотици милиони без данъчните, без финансовото разузнаване, без финансовото министерство ако щете, които отчитат всяка седмица, всеки месец приходите от данъци. Не мога да повярвам какво се случва", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ настоя оставката на гуверньора Иван Искров и цялото ръководство на БНБ да е точка първа в дневния ред на парламента. "Само създаваме напрежение в системата. Вече казах - имаме два варианта. Действаме си по сегашния закон и си вървим нататък, както е казал законът. Ако се предложи друга алтернатива, нека да го обсъдим. Не мога да приема алтернатива, предложена от Искров и компания, защото не им вярвам", отсече Борисов. Той обеща да подкрепи актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса и обясни, че на консултациите при президента Пламен Орешарски и Петър Чобанов са приели аргументите му.

Пеевски няма кредит в КТБ

Йордан Цонев,
депутат от ДПС

Тъй като въпросът е обществено поставен, гуверньорът на БНБ Иван Искров постави писмено задача на квесторите да проверят има ли колегата Делян Пеевски кредити - обслужвани, необслужвани, депозити и т.н. - и има официален документ. Г-н Делян Пеевски няма кредити и няма депозити в банката. Майка му има два кредита, които са не на голяма стойност, обслужвани до стотинка, до ден днешен абсолютно регулярно и точно.

Волен иска национализация

Правилното решение е банките, които печелят, да са държавни. Това според съобщение в сайта на "Атака" е заявил лидерът на партията Волен Сидеров пред симпатизанти във Велико Търново. "Защо трябваше да се приватизират, да ги източва някой, след което държавата отново да ги стабилизира", попитал той. Според Сидеров е неправилно държавата да покрива "дупка" от 3.5 млрд. лв. в КТБ, защото това не е спасяване на банка, а на тези, които са направили някаква спекула с тези пари. "Атака" не участвала в консултациите при президента Росен Плевнелиев, защото не искала да легитимира "подобно престъпление".

Поправките за банки - в парламента

Предложените от БНБ поправки в Наказателния кодекс, които криминализират разпространяването на заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, ще бъдат гледани в Народното събрание тази седмица. Централната банка предлага това да се наказва с две до пет години затвор, а при по-тежки случаи с пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай