Кристалина мина първото сито за МВФ

Тя има подкрепата на Франция и САЩ

Кристалина мина първото сито за МВФ | StandartNews.com

Кристалина Георгиева е сред тримата финалисти за европейски кандидат за заместник на Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ). Крайният срок за издигане на кандидатури е 6 септември, съобщават двама запознати с разискванията източници, цитирани от Bloomberg, съобщава Инвестор.бг.

Първият кръг от преговори под ръководството на френския финансов министър Брюно льо Мер, който координира процеса от името на Европейския съюз, е оставил в надпреварата три имена – бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум, главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева от България и гуверньора на Финландската централна банка Оли Рен.

МВФ съобщи в комюнике миналата седмица, че процесът по избор на кандидат ще започне на 29 юли и ще приключи до 6 септември. Изпълнителният съвет на фонда смята да приключи процеса до 4 октомври.

Трети официален представител на ЕС заяви, че Льо Мер е провел консултации по телефона с представители на всички страни членки през уикенда. Той допълни, че Франция подкрепя Георгиева, която има подкрепата и на САЩ, а Германия поддържа Дейселблум.

Ръководната позиция остана свободна, след като Лагард подаде оставка този месец, за да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ). По традиция европеец управлява базирания във Вашингтон фонд, а следващият лидер ще трябва да се справя със забавящия се растеж на световна икономика, който достигна най-ниското си ниво от финансовата криза. Миналата седмица МВФ отново понижи прогнозите за растежа на световната икономика до 3,2% тази година.

Исторически Европа излъчва титуляр за поста, но трудно успява да се обедини около един кандидат на фона на разделенията по географски и партиен принцип. За да разшири списъка с потенциални кандидати, Льо Мер предложи също така да се отмени възрастовото ограничение за заемане на поста. Подобна промяна ще е необходима, ако европейците подкрепят Георгиева (65 г.), но тя ще изисква и промяна в регулациите на МВФ.

Въз основа на половинвековно споразумение ръководителят на МВФ е европеец, а САЩ избират лидер на Световната банка. Традицията беше запазена и когато американецът Дейвид Малпас беше избран за президент на Световната банка през април. Европейците обаче не са сигурни дали администрацията на президента Доналд Тръмп ще върне услугата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай