Кредитните карти не са луксозен аксесоар, а начин да се плати

Кредитните карти не са луксозен аксесоар, а начин да се плати | StandartNews.com

Анна Ангелова започва работа в Първа инвестиционна банка през 1999 г. като специалист "Картови разплащания". От 2003 г. оглавява "Банкиране на дребно" в македонската „Унибанка". В средата на 2005 г. се връща в България и заема сегашната си позиция на изпълнителен директор на „Дайнърс клуб България". Тя е зам.-председател на Българска асоциация за сигурност при картовите разплащания. За „Стандарт Нюз" тя разкрива каква е ползата от крадитните карти и как българина се отнася към тях.


- Госпожо Ангелова, с какво се промени отношението на българина към кредитните карти през последните години?

-Интернет и все по-широките възможности за приложението им в ежедневието ни всъщност ни показаха предимствата на кредитните карти. Постепенно свикнахме с тях и започнахме да ги използваме във все повече ситуации – в магазини и ресторанти, бензиностанции и аптеки, кина и книжарници. Това пък доведе до отпадане на притеснението, че кредитните карти са скъпо удоволствие. Доскоро наистина ги възприемахме така. А те наистина не са – таксите са разумни на фона на допълнителните удобства и преференциите, които получаваме с кредитните си карти. Вече можем да плащаме само с едно доближаване на картата до терминала – безконтактно. Да, определено свикнахме с тях и ги използваме всеки ден.

- Какво очакват всъщност клиентите от кредитните си карти?


- В общия случай очакват винаги да могат да разчитат на кредитните си карти. Важно е също така таксите по картата да не натоварват техния бюджет. Търсят и едно все по-актуално усещане – сигурността. Всички тези характеристики на картата стоят зад нейната обща полезност. Към нея не можем да пропуснем допълнителните предимства. За Diners Club това е достъпът до VIP салони по летищата, за които обичайно се дължи такса. Ако използвате картата си активно, Вашият достъп е безплатен.

- Кредитните карти не са ли твърде скъп продукт?


- Отговорът на този въпрос много зависи от това как се използва картата. В повечето случаи тя дори може да донесе на притежателя си допълнителни средства под формата на бонус, т.нар. „Cash back". При Diners Club например той е 1% от оборота с картата. Ако към края на даден 6-месечен период сте направили плащания на стойност 3000 лв., 30 лв. ще Ви бъдат върнати. При следващия 6-месечен период вече ще сте покрили годишната такса. Лихвата също може да бъде пренебрегната като фактор, защото при навременно и пълно погасяване на задълженията лихва в рамките на гратисния период не се дължи. Кредитните карти не са луксозен аксесоар, а практичен начин да платите това, от което имате нужда.

- Какви са основните предимства на кредитните карти Diners Club? С какво ново можете да се похвалите?


- Част от тях вече споменах – достъпа до VIP салоните по летищата и бонусите при активно използване. Към тях трябва да добавим най-новото – Портала на пътешественика (travel.diners.bg). Там притежателите на карти Diners Club могат да резервират престоя си в 57 000 хотела в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка, Австралия и Океания, като ползват специална отстъпка. Кредитните карти Diners Club International First Lady са специално създадени за дамите. С тях те получават безплатна медицинска застраховка за лечение на рак на гърдата. Ползват и отстъпки в специално подбрани търговски обекти в България.

- Какво е бъдещето на кредитните карти и доколко то зависи от новите технологии?

- Бъдещето може да бъде описано с две думи – мобилно и интерактивно. Вече наблюдаваме преплитането на различни технологични решения, които скоро ще дадат една много по-абстрактна форма на кредитните карти. Представете си например, че влизате в голям магазин, телефонът Ви иззвънява, а на екрана виждате актуално предложение и отстъпка. За да се възползвате от нея, само трябва да приемете офертата, а след това да доближите смартфона си до ПОС устройството на касата и да платите с него. Скоро и в България ще сме готови за това изживяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай