Кой ще вземе последно 10 в белота за VW

Турците блъфират, ние мълчим на финалната права

Кой ще вземе последно 10 в белота за VW | StandartNews.com

Разиграването на балканския белот за завода на Фолксваген е към края си. Козовете са хвърлени, остава да се види кой ще вземе последната ръка. А понякога последното 10 може да реши играта.
България и Турция избраха напълно противоположни стратегии в битката за завода на автомобилния гигант.
Още преди две седмици икономическият съветник на президента Ердоган - Арда Ермут, удари тъпана, че отношенията между Анкара и Берлин се затоплят и това увеличава шансовете Фолксваген да избере Измир за новия си завод. На практика там има готов завод, където Дженерал Мотърс е правел опели, но е спрял производството. Големият коз на Турция обаче е държавната инвестиция от 100 млн. евро, която според Ермут е черешката върху тортата на турската оферта.
Няколко дни по-късно германското бизнес издание "Ханделсблат" обяви Измир за фаворит, като също се позова на държавната финансова инжекция и големия турски пазар. Публикацията обаче подозрително съвпадна с повторните избори за кмет на Истанбул. Когато Ердоган беше впрегнал целия политически и държавен ресурс, за да не допусне след Анкара да загуби и мегаполиса. Уви, напразно.
И докато Турция надуваше фанфарите, България запази пълно мълчание. Може би заради поуката от поведението на Сърбия - нейният президент Александър Вучич няколко пъти гръмогласно обяви, че страната му предлага най-добрите условия. Но в крайна сметка се оказа, че Сърбия отдавна е паднала зад борда в надпреварата.
Преди два дни обаче се появи публикация в специализираното германско издание Automobilwoche, според което не Турция, а България е фаворит за завода на Фолксваген в Източна Европа. Вече имало вътрешнофирмени разговори за продажбата на производствен имот до София. Предварителното решение за изграждането на предприятието обаче ще се вземе до края на юли. Това ще стане в централата на концерна във Волфсбург, а не от подразделението Skoda. Лично ангажиран и водещ процеса по подбор е директорът по производството и член на Борда на директорите Оливер Блуме, поясняват източници на изданието. Досега шефът на Skoda Бернхард Майер ръководеше операцията. В преговорите със София участвали немалко австрийски банки и инвеститори, твърди още Automobilwoche.
От българските власти до момента няма информация по преговорите. България обаче може да се похвали със своята финансова стабилност и с добрия си кредитен рейтинг, които са добра атестация и привличат погледите на инвеститорите към страната ни.
Всичко вече е казано, всеки е представил своите плюсове. Данните са вкарани в таблици и предстои да се види кой колко точки е събрал. Тогава ще стане ясно кой е победителят, обясниха експерти, запознати с подобни преговори.
Германският концерн Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да стартира дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5000 директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии.
Заводът ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.
Идеята първоначално бе в него да се сглобяват два модела Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено сегашното им производство от завода на Skoda в Квасини, Чехия. В последните дни обаче се тиражира и информация, че в него може да се сглобяват и лимузините Volskwagen Passat.
Капацитетът ще е 1000 коли на ден, което прави около 360 000 на година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай