Конфискуват зарзавата "за лична употреба"

Конфискуват зарзавата "за лична употреба" | StandartNews.com

Разкриват фискални пунктове за контрол на Калотина и на пристанищата във Варна и Бургас

Екипите от звеното за фискален контрол на НАП пресичат вноса на плодове и зеленчуци, които очевидно са предназначени за продажба, но се обявяват "за лична употреба". На проверки вече са подложени не само големите камиони, които влизат в страната, но и лекотоварни превозни средства.

Още в първите дни на съвместните проверки на НАП, Агенция "Митници" и Българската агенция за безопасност на храните е разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно 400 кг зеленчуци "за лична употреба", съобщиха от НАП. Те са без документи, но очевидно са предназначени за продажба. Проверяващите екипи конфискуват тези зеленчуци и допускат в страната само по 2-3 щайги на микробус, колкото е лимитът за внос за лична консумация.

До края на юни звеното за фискален контрол на НАП щe открие пунктове за контрол на рискови стоки и на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП-Калотина. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. до края на 2014 г. А общата допълнителна сума, която се очаква да бъде събрана в бюджета от дейността на звеното, се очаква да бъде 200 млн. лв. за годината.

От 1 януари до момента фискалните агенти са извършили над 35 000 проверки на рискови стоки. Запечатани са 6500 превозни средства, наложени са обезпечения за близо 1 млн. лв. Звеното е проследило движението на близо 450 млн. кг рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко. От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на ЕС съвместно с екипи на Агенция "Митници" и БАБХ.

С наближаването на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои и затягане на режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно, заявиха от НАП. В последните месеци са предотвратени над 100 случая, в които празни камиони напускат територията на страната, а впоследствие е декларирано, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което е поискано възстановяване на ДДС. "Виждам все по-убедителни резултати от работата на "Фискален контрол". Освен преките фискални ползи и пресичане на т.нар. фиктивен износ това, което правим, помага и за по-честна и конкурентна среда, дава на българските зеленчукопроизводители равен старт", коментира директорът за звеното "Фискален контрол" в НАП Пламен Димитров.

Данъчните готвят удар срещу длъжниците

Данъчните готвят удар срещу нередовните длъжници. Ще бъдат предприети по-строги мерки за принудително събиране на дължимите към хазната суми, научи "Стандарт". Сред тях са блокиране на банкови сметки и на заплати на длъжниците. Подготвят се и стъпки за затягане на контрола върху внасянето на ДДС в държавния бюджет. Всичко това е част от план на Националната агенция за приходи за повишаване на приходите в бюджета.

Кампанията за плащане на годишния данък върху доходите, която завърши на 30 април, вече даде резултат. Събраните до края на април приходи от данъка върху доходите на гражданите са 884,9 млн. лв., което е с 49,5 млн. лв. повече от същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на финансите.

Сега от НАП подготвят мерки срещу укриването на ДДС при търговия със зърно, както и срещу фиктивния износ с цел източване на хазната. Предстоят и засилени проверки на търговци и заведения край морето във връзка със старта на летния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай