Колко струва войната в Украйна на световната икономика

Абсолютните загуби през 2023 г. вероятно ще бъдат малко по-ниски, отколкото през 2022 г.

Колко струва войната в Украйна на световната икономика | StandartNews.com

Според все още непубликувано проучване войната в Украйна е струвала на световната икономика „над 1600 млрд. долара" през миналата година. Това е резултатът от проучването на Института за германска икономика в Кьолн (IW), с който разполага базираният в Дюселдорф вестник Rheinische Post, пише investor.bg. 

„Според оценката на IW световното икономическо производство през 2022 г. вероятно е било с над 1600 млрд. долара по-ниско, отколкото би било без руската инвазия в Украйна", пише авторът на изследването Михаел Грьоминг. „През 2023 г. глобалните производствени загуби може да възлязат на още 1000 млрд. долара", се казва в проучването.

Референтната стойност за изчисляване на модела IW е брутният вътрешен продукт (БВП). За основа на изчисленията и оценките са послужили есенните прогнози на Международния валутен фонд. За тази цел действителното развитие на БВП през 2022 г. и прогнозата за 2023 г. са сравнени с първоначално очакваното развитие без войната в Украйна в края на 2021 г.

Високи цени на енергията и намалена покупателна способност

В проучването се казва, че войната е довела до прекъсване на доставките и производството в световен мащаб. Освен това цените на енергията рязко са се повишили. Инфлацията навсякъде нарасна рязко и сви покупателната способност на потребителите. 

„С оглед на несигурните икономически перспективи, нарастващите разходи за финансиране (в резултат на повишаването на лихвените проценти в световен мащаб) и повишаването на цените на капиталовите стоки компаниите по света задържат инвестициите си“. 

Според проучването абсолютните загуби през 2023 г. вероятно ще бъдат малко по-ниски, отколкото през 2022 г., тъй като се предполага облекчаване на глобалните пазари на суровини и енергия. Въпреки това през 2023 г. нововъзникващите и развиващите се страни ще загубят повече, отколкото през 2022 г., като на тях се падат около 40% от глобалния спад на производството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай