Каква е реалната цена на агнешкото? Говори зам.министър Христанов

Той очаква спекула при месото и яйцата

Каква е реалната цена на агнешкото? Говори зам.министър Христанов | StandartNews.com

"Разговорът за намаляване на ДДС не е от вчера. Но ние в министерството на земеделието не можем да го решим, защото е в министерството на финансите. Но не трябва да забравяме горчивия опит на някои интервенции, които не доведоха до намаление на крайните цени". Това заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пред Нова тв.

По думите му, големите промени за сектора могат да дойдат догодина, когато влезе новият Странтегически план. "До тогава може да се създаде мостово финансиране, за да може производителите да издържат. Надяваме се да се вземе решение за намаляване на срока за заявленията, за да можем да плащаме по-рано предвидената помощ за сектора от 144 млн. лева. 

Очаквам още една мярка от другата седмица, която е за нотифицирани помощи от ЕК", каза Христанов. 

По думите му, навсякъде има срокове и процедури, които трябва да се спазват, затова искания от типа днес или утре трябва да платим, са практически неприложими.

"Очакваме спекула във всички направления, от НАП са готови да реагират, от министерството на икономиката - също.  В този сезон се търгуват големи обеми, това изкушава търговците. Спекула очакваме най-вече при яйцата и агнешкото. Ще искаме табели, които да поясняват произхода на месото. Българското е със син печат", посочи Христанов.

Той обясни и защо македонското агнешко е по-евтино от нашето:

"В ЕС се спазват редица правила, които не са лесни и това повишава цените. Тях не са длъжни да ги спазват производители от трети страни, затова цените там са по-ниски. Но се готви изравняване на правилата - така, че производител от трети страни, който иска да продава в ЕС, трябва да изпълнява същите правила". 

Колко е нормално да струва килограм агнешко?

"Между 19 и 20 лева е цената, която коментираха самите производители. Но трябва да се намесят и други органи, които да проверят по веригата", каза Христанов. 

В завишените цени той вижда и  политически интереси - "ясно е, че нашите усилия ще бъдат подценявани. В спекулата има и този момент, както видяхме с горивата и олиото". 

По отношение на огромния внос на плодове и зеленчуци, Христанов цитира думите на лидсера на ДПС Мустафа Карадайъ от форума на "Стандарт" - "Да! На българската храна" от петък,  който каза, че проблемите в този сектор са наслагвани от 30 г. "Имаме недобре функциониращ, с неадекватна политика сектор за плодове и зеленчуци. Те трябва да са приоритет, за да видим промяна", посочи Христанов. 

За салмонелата, откриат в шоколадови яйца в Европа заместник-министърът каза, че България е получила уведомление на 6 април. "Става въпрос за два продукта в 26 партиди. Повечето са изтеглени". На среща с представители на веригите те са уверили, че всичко, каквото е трябвало, е направено. Христанов препоръча търговци и потребители да проверят номерата на партидите на страницата на БАБХ.

"На границата с Капитан Андреево видяхме остро нарушение на законите и разпоредбите. Конкретни фирми правят десетки милиони оборот, държавата им е дала възможност да станат златна кокошка. БАБХ там няма водеща роля, което създава предпоставки оператори да се облагодетелстват за сметка на държавата. Там водеща роля има конкретната фирма наемател. Направена е проверка за внесените продукти, за щастие не открихме нарушения", каза още заместник-министърът на земеделието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай