Кои са най-посещаваните уеб сайтове от 1993 насам

Някои популярни в миналото сайтове вече не съществуват

Кои са най-посещаваните уеб сайтове от 1993 насам | StandartNews.com

Световната мрежа днес е неизменна и важна част от живота ни, но през годините тя се измени много. Някои популярни в миналото сайтове вече не съществуват, други са успели да запазят относително стабилни позиции, а междувременно на хоризонта се появяват напълно нови услуги и платформи, пише Economic.bg.

Историята помни AOL – компанията за интернет услуги в САЩ – като един от първите уеб портали, изгрял още в ерата на CD-ROM и комутируемите (dail-up) модеми. Това е най-популярният сайт до началото на 2000-те години, когато постепенно навлиза широколентовата интернет връзка. Компанията се бори за оцеляването си, но накрая се продаде на Verizon за едва 4,4 млрд. долара.

След залеза на AOL следващият интернет гигант се роди в лицето на Yahoo. Компанията пострада от серия пропуснати възможности провалени придобивания, преди също да бъде погълната от Verizon

Едно име обаче продължа да живее и до днес, превръщайки се в синоним на интернет. Сещате ли се? Разбира се, че това е Google. Стартирал като университетски научен проект през 90-те години на миналия век, днес през него се осъществяват 90% от всички търсения в мрежата.

После бяха търсачките…

Преди Google да преосмисли понятието за търсачка, имаше няколко други, които може да се каже, че все пак са проправили пътя му.

WebCrawler е една от по-ранните търсачки и първата, дала възможност за пълнотекстовo търсене. В един момент сайтът е толкова популярен, че сървърът постоянно се срива, правейки го практически неизползваем в пикови часове. Lycos и Infoseek също са оставили своята следа.

… и социалните медии

По-зрелите интернет потребители вероятно помнят популярния MySpace. Технически той все още съществува, но определено не е онова, което беше в апогея си. Създаден през 2004 г., порталът се превърна в място за музикалните фенове в мрежата и само за година отбеляза огромен растеж – толкова, че News Corp. да поиска да го има.

MySpace продължи да доминира в социалните мрежи до 2008 г., когато Facebook пое щафетата и се превърна в най-популярната платформа в интернет.

Историята на Facebook е добре известна. Съоснована от сегашния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, сайтът стартира като платформа за студенти от Харвард, но скоро след това се отвори и за десетки други университети, а накрая и за широката аудитория през 2006 г.

Само две години по-късно и Facebook вече има 100 милиона активни потребители, изстрелвайки се на върха при социалните мрежи. Днес вече може да се похвали с близо 3 млрд. потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай