Кога държавата ще забрани износа на зърно? Зам.министър Христанов

Държавната фирма „Врана“ с принципал Министерство на земеделието ще е новият посредник

Кога държавата ще забрани износа на зърно? Зам.министър Христанов | StandartNews.com

Ако балансът на зърно е застрашен, имаме две опции – чл. 5 от Договора на ЕС за присъединяване, който забранява износа на зърно към трети страни, и чл. 36, който блокира износа напълно. Ако се стигне дотам, вече е заявена воля да говорим с ЕК.

Това обясни земеделският зам.-министър Иван Христанов в ефира на Нова тв.

Той се съгласи, че в момента цените са доста атрактивни, но допълни, че няма как държавата да изкупува зърно на същите. 

„Трябва да постигнем баланс, който защитава обществения и частния интерес. Ако купим на цените, на които се търгува в момента, това означава хлябът и олиото да станат прекалено скъпи и обезсмисля цялата идеята на резерва“, смята Христанов.

На въпрос как държавата ще убеди производителите да продават на по-ниска цена, отколкото биха получили навън, той отговори, че ако се стигнат санитарните минимуми, ще се наложи да говорим с ЕК за спиране на износа по вече споменатия чл. 36.

По последна информация, купуването на зърното от държавата ще става директно от Държавния резерв, но не като собственик, а като платформа, пише agri.bg. 

„Държавният резерв ще бъде посредникът. Той има акредитирани лица, които ще купуват и няма да вземат комисионна. Но предвид големия обем, ще преговаряме да бъде намалена комисионната, която борсите вземат. В момента тя е 0,01% за сделки над 1 млн. лв.“, обясни зам.-министърът.

Самото зърно ще бъде в държавна фирма „Врана“ с принципал Министерство на земеделието. Нейната дейност е сходна с тази на „Сортови семена Елит“, която беше първият избор за осъществяване на операцията, но впоследствие отказа.

„Персоналът на „Врана“ също е малък – 5-6 човека, но това не е критично. Имаме множество дирекции и агенции, които ще извършат реалния контрол и закупуване на зърното. Вярно е, че ресурсът е огромен, но всички органи на държавата ще подкрепят дружеството“, увери Христанов.

В началото количествата изкупено зърно ще останат при самите производители, а извеждането им трябва да стане до 90 дни. Има един прозорец от време, в който държавата да вкара зърното в бази за дълготрайно съхранение и производителите да могат да почистят освободените складове и да ги подготвят за новата реколта. 

„Цялата информация ще бъде налична. Държавният резерв ще обяви покупките на борсата, като той работи с три борси. Всички транзакции ще минат през тях и всеки лот ще бъде напълно прозрачен – на каква цена, какъв обем, коя база“, уточни зам.-министърът.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай