Китай събуди апетита на инвеститорите

Китай събуди апетита на инвеститорите | StandartNews.com

Създаването на спасителен фонд за закъсали банки в Италия вдигна европейските индекси

Пламен Готев, анализатор в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

След колебливото начало на месец април, през миналата седмица световните фондови пазари се върнаха на зелена територия. Сред позитивните новини за инвеститорите, които увеличиха търсенето на по-рискови активи, бяха по-добрите от очакваното макроикономически данни от Китай, които дадоха индикации за стабилизиране за втората по големина икономика в света, както и повишаването на цената на петрола преди срещата на най-големите производители на черното злато в Доха на 17 април.

Седмицата стартира със слаби изменения на фона на липсата на значителни икономически данни и в предпазливо очакване на корпоративните отчети, чието публикуване е сред водещите фактори за движенията на борсите след края на всяко тримесечие.
Най-силният ден за световните акции дойде в сряда, когато бяха публикувани данните за търговския баланс на Китай. Износът от страната нараства с 18.7% през март на годишна база, а вносът спада с 1.7%, като и двете цифри са по-добри от предварителните очаквания и са значително по-оптимистични от февруарските данни. В петък излязоха и показателите за ръста на БВП на страната за първото тримесечие на годината, които се оказаха в тон с очакванията на анализаторите, а именно 6.7% ръст на годишна база.

Подкрепа за капиталовите пазари и особено за тези в Европа дойде и от Италия, където бе постигнато споразумение за създаване на спасителен фонд за банки на стойност от 5 млрд. евро. Чрез него финансово затруднени финансови институции ще могат да се освобождават от лоши кредити и да увеличават капитала си, а в същото време италианското правителство ще реформира законите за несъстоятелност в страната. Тази новина доведе до ръстове за акциите във финансовия сектор в Италия и Европа.

Сред негативните новини на седмицата беше решението на Международният валутен фонд да коригира в негативна посока прогнозите си за световния икономически растеж до 3.2% за 2016 година, спрямо предсказаните през януари 3.4%. Прогнозите за следващата година също бяха намалени от 3.6% до 3.5%.

Седмицата на Уолстрийт завърши с ръстове между 1% и 2% за основните индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average. На Стария континент ръстът за широкия регионален индекс Stoxx Europe 600 бе от около 3%, а немският измерител DAX 30 записа най-доброто си седмично представяне от близо 2 месеца насам с ръст от над 4%.

На валутните пазари картината бе противоположна на тази от предходната седмица, когато доминираха по-сигурните валути като йената и швейцарския франк. За сметка на тяхното понижение, увеличеният риск апетит на борсовите играчи доведе до ръстове за високодоходните валути като австралийския, новозеландския и канадския долар. Слабостта на йената, както и цялостната позитивна посока на капиталовите пазари, помогнаха на японският бенчмарк индекс Nikkei 225 да поскъпне с над 6% за седмицата.

Очакват танцът на
биковете да продължи

Прогнози за по-слаби финансови резултати за американските компании през първото тримесечие на 2016 г., но и позитивни очаквания за фондовите пазари за годината като цяло. Тези тенденции коментираха председателят на Асоциация на трейдърите в България Васил Банов и мениджърът "Продажби" в Pioneer Investments Десислав Василев в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 17 април.

И двамата определиха първото тримесечие на 2016 г. за финансовите пазари като силно волатилно. Това обаче не е било повод за съществени опасения, защото водещите индекси на борсите в САЩ отново тръгнаха нагоре. Въпреки че Васил Банов очаква интересни пазарни движения през октомври, експертите не допускат нова финансова криза през тази година и считат, че бичият тренд, който навърши 7 години, ще продължи.

Банов и Василев коментираха, че всеки спад на пазарите е възможност за покупка и подчертаха, че движенията на борсите трябва да се следят внимателно, за да се открият добри инвестиционни възможности.

В рубриката "Актив на седмицата" водещият Свилен Колев обърна внимание на прогнозите за спад на печалбите на компаниите, влизащи в състава на широкия американски борсов индекс S&P 500. Ако очакванията за понижение на печалбите за първото тримесечие на 2016 г. от 8-9% на годишната база се сбъднат, то това ще бъде четвъртото поредно тримесечие с по-ниски печалби. За последно подобна негативна серия имаше в периода от последното тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2009 г., който съвпада с едни от най-тежките месеци на финансовата криза.

Сред факторите за незадоволителните финансови резултати на компаниите Банов и Василев откроиха поевтиняващите суровини, валутните изменения и най-вече - промяната в курса на долара. Експертите обърнаха по-голямо внимание на компаниите от енергийния и финансовия сектор, за които се прогнозира най-голям спад на печалбата и приходите. Положителни са очакванията най-вече за секторите телекомуникации и здравеопазване.

Председателят на Асоциация на трейдърите в България смята, че финансовите резултати на енергийните компании ще бъдат изненадващи, защото като цяло очакванията в момента са много песимистични. Според него е много трудно да се предскаже до каква степен им влияе ниската цена на петрола.

По думите на Десислав Василев от Pioneer Investments през 2016 г. трябва да внимаваме за прогнози или действия от страна на компании или централни банки, които са извън консенсусните.

Според експертите референдумът във Великобритания за излизане или оставане в Европейския съюз, действията на централните банки, изборите в САЩ и ефектът от включването на китайския юан в кошницата от валути на МВФ ще бележат пазарната 2016 г.

В традиционния обзор на някои от по-важните събития за следващата седмица Радина Колева от Investor.bg открои заседанията на централните банки на Турция и Швеция и срещата на Европейската централна банка. Сезонът на отчетите в САЩ ще продължи с финансовите резултати на едни от най-големите инвестиционни банки, измежду които Morgan Stanley и Goldman Sachs.

Банов и Василев бяха на различни мнения за ефективността и ефикасността на паричната политика на ЕЦБ, която ще проведе поредното си заседание на 21 април. Председателят на Асоциация на трейдърите в България мисли, че няма нужда от повече облекчения, докато мениджърът "Продажби" в Pioneer Investments коментира, че ЕЦБ едва ли ще преустанови количествените улеснения в близко бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай