Понеделник,

Хлебарите се радват на 0% ДДС, мярката е социална

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
361
Хлебарите се радват на 0% ДДС, мярката е социална
A
A
A

„Продължаваме промяната“ предложи да се премахне ДДС за хляба и да се намали данъкът за плодовете и зеленчуците родно производство.

Финансовият министър Асен Василев аргументира предложението така: „По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини. Едната е, че едни стоки спрямо други стоки, винаги влизаме в разговор, който е защо тези, а не другите. И втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в крайна сметка това не стига до крайния потребител”.

По думите на Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предложението за нулева ставка върху хляба е „изключително добра новина“.

Според нея финансовият министър е против диференцираните ставки на ДДС, но не е срещу отпадането на данъка, каквото се предлага за хляба.

„Ние очакваме да се покачи потреблението на хляб, защото цените трябва да паднат с 20% към крайния потребител. Всъщност това е много силна социална мярка“, сподели Кукушева пред бТВ.

Тя напомни, че цените на хляба зависят и от цените на суровините, а цената на пшеницата на борсата продължава да се покачва.

„Между другото не може да се очаква, че бюджетът на потребителите ще намалее чувствително като бюджет, който се ползва за покупка на храна, защото бюджетът за покупка на хляб е най-малкият бюджет за всяко едно семейство. Но това е една много вярна стъпка в посока да можем да повишим покупателната способност“, коментира още председателката на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията