Харчовете водят с една  обиколка пред доходите

Токът на борсата отново чупи рекорди и вдига цените

Харчовете водят  с една  обиколка пред доходите | StandartNews.com

Разходите на хората в България растат много по-бързо от доходите им през последната година. Това става ясно от данни на Националния статистически институт за приходите и потреблението у нас.

В летните месеци (юли-септември) тази година разходите за издръжка на един човек са средно 1808 лева, а миналото лято тази сума е била 1570 лева. Това означва, че харчовете на средния българин са скочили с 238 лева или 15,2% в сравнение с преди година.

Те не могат да се компенсират от ръста на доходите, които са се увеличили  със средно 184 лева (10,5%) на човек през същия период. Показателно е, че нарастването на постъпленията в семейния бюджет се дължи на увеличението на пенсиите и на част от заплатите, но доходите от самостоятелна заетост на хората със свободни професии и дребни предприемачи дори намаляват с близо 8 на сто. 

Данните са към края на септември и не обхващат последвалото ново повишение на цените през този и миналия месец заради продължаващото брутално поскъпване на енергията. Токът за бизнеса на свободния пазар у нас за вчерашния ден стигна рекордните 500 лева, което го прави най-скъп в цяла Европа след този в Гърция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай