Понеделник,

Калоян и Ангел – двама варненци в отбора на успеха

От: Стандарт -
875
Калоян и Ангел – двама варненци в отбора на успеха
A
A
A

Най-важното в отборната игра е доверието. После идва любовта към играта, добрият треньор, отдадените играчи и онова, което съдбата нарича „на правилното място в правилния момент“. Калоян и Ангел са пример именно за добра отборна игра – двама души, които застават рамо до рамо не само на футболния терен, но и на полето на търговията. И по-конкретно – в един и същ магазин на Lidl във Варна, където Калоян е зам. - мениджър филиал, а Ангел – касиер продавач.

И за двамата всичко започва на шега. Преди 12 години Lidl тъкмо стъпва на българския пазар и открива първия си магазин във Варна. Сред кандидатите за работа е и майката на Калоян. Той е все още 18-годишен тийнейджър, натоварен със задачата единствено да я придружи на интервюто. Вместо това обуча получава въпросът: „А вие нямате ли интерес?“.

При Ангел интересът е на лице от самото начало, въпреки първоначалните предупреждения, че нямало да му хареса. Решен е да опита не само защото в магазина, в който кандидатства, работи негов приятел и това му дава кураж, но и защото пред себе си има по-голяма цел – един ден да има собствено жилище.

Днес двамата играят в един отбор и играта определено им се получава добре – заради доверието и готовността да дават всичко от себе си. С 12 години опит зад гърба си, Калоян извървява пътя от касиер-продавач до мениджър филиал. Ангел е все още в началото, с малко повече от 1 година, но с амбицията да стигне далеч. Идването във Варна за него е голяма крачка – изисква се смелост да се преместиш от малко село до Търговище в морската столица и да започнеш отначало. Той обаче го прави.

Въпреки че има предишен опит в търговията като отговорник склад, в първия си ден в Lidl се чувства като новак. Много нови неща, но и много подкрепа и приятелско отношение. В сравнение с предишната си работа, в Lidl всичко му изглежда лесно. „Там, където работех преди, всеки ден през ръцете ми минаваха от 30 до 50 тона – аз самият съм 60 килограма. Докато тук всичко е опростено и изключително добре организирано“, казва Ангел. Харесва му, че има много нови неща, които да учи; може да се развива и постоянно общува с клиентите, което още повече го зарежда. Успява и да спестява, за да може един ден с приятелката му да имат свой дом.

Открива и още нещо важно – уважение и колеги, на които да разчита, особено в лицето на един от своите ръководители - Калоян. Веднъж, докато двамата играят футбол след работа, си изкълчва глезена. Друг път претърпява инцидент с колелото и отново едвам ходи. И в двата случая среща пълно разбиране – Калоян му дава нужното време отпуска, за да се възстанови, а като се връща на работа – и по-леки задачи, за да не се претоварва. Това отношение още повече мотивира Ангел да бъде част от Lidl и да дава най-доброто от себе си. 

За Калоян пък това е поредното доказателство, че има в отбора си най-добрите и нахъсани играчи. „През годините научих, че добрият ръководител трябва да отделя необходимото внимание на хората. Когато говориш с някого, отдай му пълното си внимание. Интересувай се от него, похвали го, накарай го да се чувства специален, да усети признание и благодарност“, казва той. Именно така, според него, се създава доверие и се сплотява екипът. Знае го от личен опит, защото самият той, благодарение на ръководителите си, не само пораства и от неопитен тийнейджър се превръща в зам. - мениджър филиал, но се превръща и в ръководителя, който е днес – винаги насреща за колегите си и с благодарност за усилията и отдадеността им.

„През всички тези години съм създал много приятелства сред колегите. Помагаме си, обменяме опит, излизаме заедно“, споделя той. Като страстен фен на футбола, особено на английския Ливърпул, открива и футболни фенове сред тях. С момчетата от другите магазини в града често се срещат и на футболния терен, където се сформира истински dream team – от съотборници, обединени от любовта към играта и работата, която ги свързва.

Ако искаш и ти да станеш част от екипа на Lidl, научи повече за възможностите за работа на jobs.lidl.bg


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички