Какво ще правим с газа, след като няма да преговаряме с Газпром

Има някаква разнопосочност в посланията, каза бившият шеф на БЕХ Валентин Николов

Какво ще правим с газа, след като няма да преговаряме с Газпром | StandartNews.com

В изявлението на Асен Василев за „Газпром“ има две послания - едното да излезе навън, а другото - да остане вътре. Такова мнение сподели бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

„Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което да не се чуе в България. И отделно има друго послание за България, което да не се чуе отвън. Едното послание за пред Европа и партньорите ни от Щатите е – ние няма да преговаряме с „Газпром“. А тук – ами има война, няма как да преговаряме, докато има война.“, каза пред БНР Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

Николов коментира заявеното от вицепремиера Асен Василев пред БНР, че България няма да преговаря за нов договор с „Газпром“.

Преди 10 дена премиерът лично каза от Брюксел, че ще иска България да бъде от изключенията, ако се налагат енергийни санкции, припомни Валентин Николов.

„Той категорично каза, че това ще е съсипващо за нашата икономика и трябва да влезем в изключенията.“

Според Николов въпросът е дали сме потърсили други алтернативни възможности и имаме ли готов план.

„За 10 дена, от едното твърдение до другото твърдение, не съм видял нито един министър да е излязъл от България и да е отишъл примерно в Азербайджан или някъде другаде, за да осигури такива възможности. Тоест план няма. Веднага се отива на твърдения. Първо, не е ли по-добре да се осигури планът, да се каже колко ще струва на икономиката и обществото всичкото това нещо, въобще ще можем ли да осигурим алтернативни количества газ от други източници, и тогава да обявим, че няма да преговаряме. Защото една позиция, когато си я обявил вече, много трудно можеш да я върнеш назад.

Второ, когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с „Газпром“? Можеш да издействаш и по-добри цени.“

„Те в момента говорят за някакви хипотези, хипотези без конкретика“, заяви Николов в предаването „Преди всички“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай