Какво поиска Радев от хотелиерите

Трябва да развиваме бранда България и тук туризмът е водещ,каза президентът

Какво поиска Радев от хотелиерите | StandartNews.com

Президентът Румен Радев призова туристическият бранш за по-голяма активност в икономическата трансформация на страната, особено по Плана за възстановяване и устойчивост.

В документа се говори за ускорена трансформация на икономиката и дигитализация, като президентът увери, че това се отнася в пълна степен и за туристическия бранш. Държавният глава каза това на церемонията по връчване на 26-ите годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за професионални постижения в областта на туризма. Годината беше тежка, както и предишната, защото комбинацията от здравна икономическа, енергийна криза и политическа неизвестност са изпитание за всеки бизнес, посочи президентът.Той благодари на туристическия бранш, на ресторантьорите и хотелиерите, че бяха отговорен партньор на обществото и държавата в тези изпитания. Кризата разкри липсата на стратегически визия за развитие на туризма. Без такава визия няма да можем да прескочим прага от 15 процента от БВП от туризъм, към който сме се устремили, заяви още президентът.

Като общество и държава трябва да преосмислим нашето възприемане на туризма като средство за препитание и за добро прекарване на времето. В съвременния динамичен свят туризмът е решаващ фактор за привличане на инвестиции и за тяхното задържане, каза още Румен Радев. Той допълни ,че туризмът е най-доброто средство да бъде разказана нашата история, да бъде разкрита красотата на нашата култура и природа, да бъде показано нивото на нашата национална амбиция. Ако искаме да бъдем добре позиционирани на картата на конкурентноспособните, иновативни и амбициозни държави, ние трябва да развиваме бранда България и тук туризмът е водещ, заяви още президентът. Служебният министър на туризма Стела Балтова посочи, че в периода на пандемията българският туризъм , хотелиери и ресторантьори не се уплашиха, не престанаха да работят, намериха онези бизнес модели, които им позволиха да продължават да посрещат гостите от България и от света. Министърът им благодари за това, че бяха посрещнати близо 5 млн. туристи през тази година, както и че са успели да задържат вниманието на българския и чуждестранния турист през този предизвикателен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай