Какво подкара Лорер? България става водещ производител

Ще изнасяваме електрически камиони за Западна Европа и САЩ

Какво подкара Лорер? България става водещ производител | StandartNews.com

България ще е сред водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще, едно високотехнологично и иновативно производство.

Това заяви министърът на иновациите и растежа при представянето на електромобила Sevic v500e – създаден и асемблиран в Пловдив, който вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа.

Той даде и допълнителна информация за камионите на ток:

🚛 Българските електрически камиончета ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници.

🚛 Първите 500 бройки вече са факт и са предназначени за износ.

🚛 Огромен интерес има към тях в Западна Европа и САЩ.

🚛 Батерията им позволява пробег от 300 км. и товаримост до 600 кг., като силно приложение имат в търговията.

 

Намеренията на компанията производител са за построяване на нова фабрика, в която да се произвеждат близо 1000 броя на година

В Пловдив Даниел Лорер и вицепремиерът Борислав Сандов се срещнаха с представители на най-големите инвеститори в Икономическа зона Тракия.

Министърът на иновациите и растежа обяви пред бизнеса, че в новия програмен период на ЕС икономиката и зеленият преход ще се движат заедно в тесен съюз. Огромната част от европейския ресурс ще бъде насочен именно за дигитализация и зелена икономиката.

Индустриални зони

Фишът за индустриални зони  416 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде напълно отворен за оператори на индустриални зони от цялата страна - държавни, общински и частни, съобщиха още от Министесртвото на иновациите и растежа.

Ще се акцентира върху икономическата рентабилност на зоната, а именно възможността на оператора, който кандидатства, да покаже инвеститорски интерес към неговата зона

Това е изключително важно, за да може държавата да инвестира средства там, където наистина има икономически интерес, смята Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай