Вторник,

Какво подкара Лорер? България става водещ производител

От: Редакция -
3132
Какво подкара Лорер? България става водещ производител
A
A
A

България ще е сред водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще, едно високотехнологично и иновативно производство.

Това заяви министърът на иновациите и растежа при представянето на електромобила Sevic v500e – създаден и асемблиран в Пловдив, който вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа.

Той даде и допълнителна информация за камионите на ток:

🚛 Българските електрически камиончета ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници.

🚛 Първите 500 бройки вече са факт и са предназначени за износ.

🚛 Огромен интерес има към тях в Западна Европа и САЩ.

🚛 Батерията им позволява пробег от 300 км. и товаримост до 600 кг., като силно приложение имат в търговията.

 

Намеренията на компанията производител са за построяване на нова фабрика, в която да се произвеждат близо 1000 броя на година

В Пловдив Даниел Лорер и вицепремиерът Борислав Сандов се срещнаха с представители на най-големите инвеститори в Икономическа зона Тракия.

Министърът на иновациите и растежа обяви пред бизнеса, че в новия програмен период на ЕС икономиката и зеленият преход ще се движат заедно в тесен съюз. Огромната част от европейския ресурс ще бъде насочен именно за дигитализация и зелена икономиката.

Индустриални зони

Фишът за индустриални зони  416 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде напълно отворен за оператори на индустриални зони от цялата страна - държавни, общински и частни, съобщиха още от Министесртвото на иновациите и растежа.

Ще се акцентира върху икономическата рентабилност на зоната, а именно възможността на оператора, който кандидатства, да покаже инвеститорски интерес към неговата зона

Това е изключително важно, за да може държавата да инвестира средства там, където наистина има икономически интерес, смята Лорер.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички