Как изглежда добрият работодател?

И може ли българска компания да се нареди сред отличниците в света?

Как изглежда добрият работодател? | StandartNews.com
  • Може ли българска компания да се нареди сред отличниците в света?

Всяка година холандският институт TOP Employers Institute отличава компаниите с най-добри работодателски практики, като им присъжда престижния сертификат TOP Employer. Какво обаче означава той и може ли българска компания да намери място сред отличниците в света?

Процесът по сертифициране с TOP Employer представлява задълбочен и независим одит на HR политиките, които една компания прилага. Анализът обхваща 6 ключови области – стратегия за управление на хората; работната среда, която работодателят създава за своите служители; и практиките, които следва в областите привличане, развитие, ангажиране и т. нар. обединяване (където се разглеждат теми като ценности, разнообразие на работното място и т.н.). Едновременно с това всяка една от тези области се състои от допълнителни подтеми, които също подлежат на задълбочен мониторинг – сред тях са лидерство, дигитализация, онбординг, благосъстояние, ценности, обучение и други. Така целият процес по сертификацията се превръща в един щателен и изключително всеобхватен мониторинг и анализ на HR политиките на компанията. Именно това прави отличието TOP Employer едно от най-престижните и желани от работодателите.

През последните години български компании също попадат сред отличените със сертификата, което напълно опровергава схващането, че българският работодател не може да се сравнява с чуждестранните. Оказва се обаче, че той е напълно конкурентоспособен. Така например, за трета поредна година Лидл България е сред носителите на отличието. Тази година резултатът на компанията се покачва с около пункт – от 90,84 на 91,76%, като най-голямо подобрение се наблюдава в области като ангажираност, благосъстояние, стратегия за управление на хората и дигитализацията. Средният резултат на веригата е над средния за страната, а по определени показатели – като например, работна среда, обучение и кариера – той е дори над средния за бранша в Европа. Едновременно с това, Лидл България се нарежда и до подразделенията на Lidl в 24 от общо 30 държави, в които присъства – сред тях са страни като Германия, Франция, Англия, Белгия, Нидерландия, Италия и други, които също получават отличието.

Така по всичко личи, че един български работодател може да бъде напълно конкурентен на чуждестранните компании. Това Лидл България постига, като не спира да инвестира в грижата за своите служители. Компанията поставя важен фокус върху възможностите за развитие на своите служители – доказва го фактът, че над 70% от мениджърите филиали са кадри, издигнали се отвътре. Ежегодно инвестира 6-цифрена сума в обучение и развитие и постоянно обогатява списъка с придобивки за служителите си. Предлага и едно от най-конкурентните възнаграждения – средната заплата в компанията е с повече от 50% над средната за икономиката като цяло и значително над средната за сектора на търговията.

Впечатление прави и че през изминалата година, въпреки трудностите в световен план, Лидл България не спира да се развива – стъпва в нови градове, като вече присъства с 109 магазина в общо 50 града, и се увеличава като екип – от януари 2021 до януари 2022 броят на служителите се е увеличил с 15% и днес хората, които работят в Лидл България, са 3 737 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай