Как българският бизнес подкрепя украинските бежанци у нас?

Инициативата „Купи и Дари“ не е първата стъпка, която BILLA предприема, в подкрепа на пострадалите от конфликта

Как българският бизнес подкрепя украинските бежанци у нас? | StandartNews.com

В края на месец февруари, светът обърна поглед към Европа и стана съпричастен със събитията в Украйна. Разгръщането на конфликта там ни накара да си дадем ясна представа за това колко крехък е балансът на мира и колко бързо животът на хиляди хора може да се промени. Ситуацията провокира вълна от подкрепа към украинските граждани, които потърсиха спасение в България. Обществото ни се обедини, в името на благородната кауза да помогне на нуждаещите се.

Подкрепата на бизнеса

Хиляди хора даряват доброволно финансови средства и подслон на пострадалите украински граждани, прекосили границата на страната като бежанци от конфликта. Някои дори ги приемат в домовете си и споделят с тях трапезата си. Стъпки в посока подкрепа предоставят не само отделните граждани, но и местният бизнес. Редица компании в разнообразни сфери на дейност инвестират ресурси в разработването на благотворителни програми. Голяма част от тях се осъществяват съвместно с представители на неправителствения сектор у нас. Заедно, те предоставят финансови дарения, настаняване, транспорт и безвъзмездни помощи на пострадалите и тези, принудени да напуснат родината си.

Една от компаниите, които ясно заяви своята подкрепа в настоящата ситуация, е BILLA България. Още в първите дни от войната, търговската верига адаптира кампанията „Купи и Дари“ – част от дългогодишното ѝ партньорство с  Българския Червен кръст. Считано от 10 март, в продължение на месец, тя тече под знака на съпричастността, с призив „Да помогнем заедно на украинските бежанци“. Веригата инвестира усилия в активното ангажиране на своите клиенти в инициативата, като превръща ежедневното пазаруване в мисия с кауза.

Как да се включим?

Всеки посетител на магазините на BILLA има възможност да дари трайни пакетирани хранителни продукти в специалните колички, обозначение с логото на кампанията „Купи и Дари“. Те се намират в касовата зона в обектите в цялата страна. Артикулите включват зеленчукови и месни консерви, брашно, варива, макаронени изделия, захар и олио. Те могат да закупят зеленчукови и месни консерви, брашно, варива, макаронени изделия, захар, олио и др.

BILLA организира събирането на дарените продукти и поема ангажимент да добави допълнителни такива към вече събраните от потребителите количества. Своевременно, в рамките на кампанията, веригата предава дарените храни на регионалните организации на Българския Червен кръст в страната. От своя страна, екипите на БЧК разпределят количествата спрямо потребностите на бенефициентите по места.

Финансово дарение в името на кауза

Настоящото издание на инициативата „Купи и Дари“ не е първата стъпка, която BILLA предприема, в подкрепа на украинските граждани, потърсили закрила и подкрепа в България. В началото на месец март, веригата дари 110 кашона с хигиенни материали от първа необходимост, сред които бебешки пелени, паста за зъби, тоалетна хартия и сапуни на обща стойност над 13 000 лв. Тя предостави хуманитарна помощ с артикули от собствените си марки – Clever, BILLA и Today, за Украинския Червен кръст.

Вълната от съпричастност намери хиляди проявления в широката територия за хуманност и подкрепа, защото извън конкретиката, стои жестът - да подадеш ръка, да оставиш продукт, да добавиш друг, да го доставиш там, където точно сега е най-необходим. Верига от доброта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай