Вторник,

Как България да действа след спирането на газа? Умуват икономисти

От: Рачо Рачев -
612
Как България да действа след спирането на газа? Умуват икономисти
A
A
A

„Варианти за оправяне на ситуацията има страшно много. Чухме анонс за това, което управляващите заявяват, че са предприели като мерки. Поздравления, ако наистина са направили оперативно събрание още през февруари и е направен план и ако наистина са подписали договорите”, заяви пред Нова телевизия Виктор Минчев от Асоциация "Свободен енергиен пазар” в отговор на въпрос трябва ли да сме притеснени от спрените доставки на газ от Русия.

„Малко ми е трудно да кажа дали сме подготвени, защото няма достатъчно информация – както от нашето правителство, така и от ЕК. Някак си усещането след трите брифинга по темата у нас е, че ще има, ще видим, правим всичко възможно. Но не видях нищо конкретно по въпроса. Позицията на ЕК беше малко по-категорична – вече се подават някакви количества от Гърция, Турция и Румъния. Но не става ясно дали това са някакви дългосрочни ангажименти”, подчерта Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„Аз самият също не знам какво се случва. Информация няма. Никой не казва от къде точно ще дойде газа, ако доставките са спрени. Въпросът е от къде ще дойде газа? България е много малък потребител на газ в сравнение с останалите страни в Европа. Ако някой иска да ни помогне, ще го направи. Но ако същият сценарий се разиграе с по-голям потребител – тогава ще имаме гигантски проблем. Защото газът няма да достигне до нас”, категоричен е енергийният експерт Боян Рашев.

По думите му кризата с цените на газа не е от вчера, а е започнала още през юни 2021 година. „цените и количествата са свързани. Цените са високи, защото газа го няма. Заради дефицита на глобално ниво. Ако опрем до купуване на втечнен газ, ако Турция и Гърция ни осигурят достъп до подобна суровина. Защото за разлика от Полша, ние нямаме изградена система за регазификация”, посочи Рашев.

„Мисля, че това, което се каза от представителите на правителството – е най-правилният ход. А именно – ще работим с най-добрите юридически експерти, за да преценим какво може да бъде направено в конкретната ситуация. Аз така бих направил. В екстремни ситуации трябва да се предприемат екстремни действия. Ние имаме договор, който изпълняваме, а към нас – той не е изпълнен. Затова се търсят правилните стъпки, за да бъдем овъзмездени.” Така  бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира въпроса може ли България да използва „Балкански поток” като застраховка или инструмент за доставка на газ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com