Качеството при месните продукти

На първо място е суровината

Качеството при месните продукти | StandartNews.com

Отлична суровина, подходящо оборудване, добра технология на производство, безупречна хигиена и опитен персонал са петте най-важни елемента за постигането и поддържането на високо качество при месните продукти. Какви са те в производствените практики на „Димитър Маджаров“?

Качеството при месните продукти зависи на първо място от суровината

„Качеството на един продукт от месо зависи най-вече от суровината“, обяснява Димитър Маджаров. „Не правим никакви компромиси в това отношение. Ако суровините не отговарят на нашите изисквания, ги връщаме. От лоша суровина и най-великият технолог не може да направи качествен продукт“, категоричен е човекът, който 38 години „работи“ колбаси.

Добро качество при месните продукти се постига с подходящо оборудване и безупречна хигиена

Оборудването при месните продукти на „Димитър Маджаров“ е специализирано за производството на сурово-сушени продукти.

Производствената хигиена също е ключова за постигането и поддържането на отлично качество.  В „Димитър Маджаров“ са въведени хигиенни процедури на всички нива – персонал, машини, производствени помещения, съблекални. Безупречна хигиена в производството се поддържа абсолютно всеки ден, за да може продуктите да са гарантирано чисти, с нулев риск от замърсяване.

Добро качество при месните продукти се постига и с правилна технология

„Работим по технологии за месни продукти за качество от 90-те години“,пояснява Димитър Маджаров. „Месото трябва да е качествено, а вкусът – автентичен. “.

В „Димитър Маджаров“ се спазват стриктно всички утвърдени рецептури.

Една луканка, в зависимост от калибъра й, може да се суши 20-25 дни, но във фирмата я сушат от 40 до 60 дни, при температури, от 8 до 10 градуса, за да се получи не просто качествен, но и вкусен продукт. Всички сурово-сушени колбаси се сушат при ниски температури (от 8 до 10 градуса), при които процесите на зреене протичат по-бавно, развива се бялата благородна плесен, и така се постига специфичният им автентичен вкус и богат аромат.

През пандемичната 2020 г. фирмата пусна месна серия без консерванти под името “Качествен живот” – луканка, луканков салам и суджук от свежо месо, прясно смлени подправки и специална закваска.Серията е създадена съвместно с фирма “ПроВиотик” и съдържа добрата бактерия Lactobacillus plantarum GLP3, която е научно изследвана в Harvard Medical School, във френския институт за месния бранш ADIV, в Pasteur Institutе, в ИСУЛ и в Българската агенция по безопасност на храните. „Приготвяме продуктите от серията името “Качествен живот” от свежо свинско и говеждо месо, Използваме натурални подправки, които смиламе непосредствено преди тяхното влагане, за да запазим наситения им аромат. При смесването на всички съставки добавяме и малкото чудо, открито в Родопите – живата закваска Провиотик®. За да постигнем безупречен резултат, контролираме всеки един етап от производството, при строга технологична дисциплина“, споделя Димитър Маджаров.

Добро качество при месните продукти се прави с опитен персонал

Опитът на хората,  наети в производството на месни продукти, има съществено значение за качеството. 80% от хората в „Димитър Маджаров“ работят в производството, а останалите в администрацията. Всеки нов служител преминава обучение. „Да правиш храна е отговорно, трябва много да се внимава, не бива да се бърза“, споделя Димитър Маджаров и допълва, че работниците в производството на месни продукти се обучават около година докато овладеят тънкостите на занаята.

„Осигуряваме база за стаж на много ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника и на студенти от Университета по хранителни технологии в град Пловдив. Учим ги на технологиите на производство на колбаси, осъществяването на контрол на качеството. Някои от тях след завършване започват работа при нас“, казва Димитър Маджаров.

Какви са стандартите за качество при месните продукти на „Димитър Маджаров“

В производството на месни продукти са въведени редица международни стандарти като GMP, НАССР, International Food Standard. Покрива се и стандартът за храните с традиционно специфичен характер.

„Създаваме най-съвестно продуктите си. Споделяме ги с децата си, с внуците си, с българи у нас и в чужбина. Правим това с вяра в семейството и качествената храна“, коментира основателят и собственик на фирмата Димитър Маджаров. Заради това верую фирмата предлага вече над 30 години месни продукти с постоянно качество и ползи за здравето на цялото семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай