Износът скочи с 21%

Износът скочи с 21% | StandartNews.com

София. Износът на страната скочи с 21,6% през април спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Износът за страните от ЕС нараства с 13%, а експортът за държавите извън общността скача с над 35%. Така се продължава тенденцията от последните месеци за сериозен ръст на износа, който отново започва да играе роля за възстановяването на икономиката.

По-сериозен продължава да бъде ръстът на износа за страните извън ЕС, тъй като българските фирми се стремят да навлизат по-сериозно на нови чужди пазари. Общо за периода януари-април от България са изнесени стоки и услуги на стойност 14,1 млрд. лв., което е ръст с 15,2% спрямо същия период на миналата година. В същото време вносът през април нараства само с 1,5% спрямо същия месец на миналата година.

А за първите четири месеца на 2013 г. вносът е на стойност 16 млрд. лв., което е увеличение само с 2,5%. Това показва, че потреблението в страната и инвестициите се задържат през първите месеци от годината. В резултат дупката във външната търговия рязко намалява. Дефицитът във външната търговия от януари до април е само 1,965 млрд. лв. при дупка от 3,429 млрд. лв. за същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай