Изненада! Измислиха как да плащаме руски газ в рубли без рубли

Препоръчва да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна

Изненада! Измислиха как да плащаме руски газ в рубли без рубли | StandartNews.com

Операторите в Европейския съюз може да успеят да отговорят на руското искане за плащанията за руския природен газ в рубли, без да нарушават европейските санкции, ако те плащат в евро или долари, които после се конвертират в руска валута, смята Европейската комисия.

Москва предупреди Европа от риск да прекрати газовите доставки, ако те не се плащат в рубли. През март Русия издаде указ, предлагащ на купувачите на руска енергия да отворят сметки в "Газпромбанк", за да плащат в долари или евро, които след това ще бъдат конвертирани в рубли.

ЕС по-рано през месеца каза, че има риск този указ да наруши европейските санкции, тъй като той ще постави ефективното завършване на сделката по купуване на газа, случващо се при преобръщането на платените суми в руски рубли, в ръцете на руските власти. Но сега в консултативен документ, изпратен до страните членки, ЕК казва, че предложението на Москва не пречи обезателно на процеса на плащане, който да е в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна. Брюксел казва, че има опции, които биха могли да позволят на компаниите да продължат законно да плащат за газ.

"Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си партньори да изпълняват техните подоговорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа, тоест чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари", се казва в документа.

Преди да извършат плащането, операторите от ЕС също така трябва да дадат ясно да се разбере, че те смятат своите договорни задължения за изпълнени, когато те депозират евро или долари в "Газпромбанк".

В документа се препоръчва да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна според правилата на указа.

Режимът на санкции на ЕС не забранява на компаниите да отварят сметки в "Газпроманк" или да комуникират с банката в опит за намиране на решение, се казва в документа на ЕК.

Коментирайки тази информация заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че ЕК е допуснала възможност за заплащане за газа в рубли и че смята, че указът на президента на Русия може да се прилага за европейските бизнеси. "Ние ценим последователността и принципността на нашите европейски партньори", написа Медведев в канала си в "Телеграм" и добави усмихнати емотикончета. После той припомни, че според нови данни на МВФ Европа няма да изкара без руски газ не повече от шест месеца. А после добави, че ако трябва сериозно да се говори и една седмица няма да издържи Европа без руски газ, предаде ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай