Изкарахме злато за 275.7 млн. долара

Изкарахме злато за 275.7 млн. долара | StandartNews.com

През 2012 г. в България е добито злато за около 275.7 млн. долара. Това сочат данните на дирекция „Природни ресурси и концесии” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, която представи доклад за дейността си през миналата година.

Според оповестените данни, предприятията, разработващи находищата, са добили 1.366 тона златоносна руда. От нея са извлечени около 5.302 тона злато. Което нарежда страната ни на второ място в Европа след Швеция по добив, каза държавният експерт в отдел „Концесии” Елка Младенова. Средната цена на драгоценния метал през 2012 г. по световните пазари е била около 52 000 долара за килограм, сочи справка в www.goldrice.org. Това означава, че добитото в България злато е на обща стойност около 275.7 млн. долара. 

През 2012 г. се отчита сериозно увеличение на приходите на държавата от концесионни възнаграждения, заяви икономическият министър Делян Добрев. През 2009 и 2010 г. бюджетът е печелил около 40 млн. лв. от таксите, които плащат добиващите предприятия. След промяната в Закона за подземните богатства обаче тези приходи започват да растат. Така през 2011 г. държавата е получила 63 млн. лв., а за миналата 2012 г. сумата скача на близо 186 млн. лв. „В тези пари обаче влиза и бонусът от 40 млн. евро, който консорциумът между „Тотал”, „ОМВ” и „Репсол” внесоха в бюджета, след като получиха правото да проучат за наличие на природен газ болк „Хан Аспарух” в дълбото Черно море”, коментира Добрев.

За тази година вероятно България също ще спечели такъв бонус, защото до май месец ще бъдат подадени офертите на компаниите, желаещи да проучват за нефт и газ блок „Терес”, който също има голям потенциал за доказване на залежи. За това свидетелства и фактът, че една от компаниите в световния топ 10 в този бизнес вече е закупила документи за участие в конкурса, съобщи икономикческият министър.

Увеличение на приходите от концесии има не само в държавния бюджет, но и в общинските. Според закона, когато в дадено находище залежите от съответния вид полезни изкопаеми са до 500 хил. куб. метра, 100% от таксата, плащана от концесионера, отиват в общината, обясни Добрев.  През 2011 г. те са получили общо 23.8 млн. лв. от концесии, а през 2012 г. сумата нараства на над 34.5 млн. лв. Това се дължи на увеличението на добива на някои полезни изкопаеми, но и на узаконяването на някои незаконни преди това добиви, коментира Добрев. Общините, получили най-много пари от такива такси за 2012 г. са Челопеч с 5.7 млн. лв., Раднево с 4.1 млн. лв., Панагюрище с 3.876 млн. лв., Гълъбово с 3 млн. лв., Чирпан с 1.88 млн. лв. и Мирково с 1 млн. лв., съобщи Ивайло Илиев, държавен експерт в отдел „Разрешения” в МИЕТ.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай