IT секторът въстана срещу финансовото министерство

Те се обявиха против идеята за вдигане на максималния осигурителен праг

IT секторът въстана срещу финансовото министерство | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Секторът на високите технологии у нас се обяви против идеята на Министерството на финансите да вдигне максималния осигурителен праг. Сега той е 3400 лева, като очакванията са да отиде с 300 лева нагоре.

"Тази тема започва да става малко нелепа. Има нездрава фиксация върху увеличаването на тези разходи", заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на организациите БАСКОМ и БРАИТ.

Хората на такива заплати са в икономиката с висока добавена стойност, работят изцяло на светло и това е малката средна класа на България, която ще бъде ударена, заяви той.

"Не сме съгласни с желанието на финансовото министерство да има автоматизъм в повишаването на този разход. Не сме против, когато има финансови аргументи, този праг да бъде повишаван по обективни причини", посочи Димитров.

"Това е изключително вредно - да се включват автоматични формули за увеличаване на разход. Няма как в този момент да отчетат дали икономиката се справя добре или зле. Параметрите на тази формула не са ясни. Формулата е далеч от предвидима. Това, което ще бъде предвидимо, е непредвидимостта на увеличаването на разходите. Няма как да дойде инвеститор в България, на който да му се каже, че не може да си планира 5 години напред разходите за труд", каза представителят на ИТ сектора.

Ако искаме предвидимост, трябва всяка година май-юни, да се провежда разговор за обективните причини, поради които трябва да се повиши този праг от началото на следващата година. Сега бюджетите на компаниите вече са изготвени, допълни председателят на УС на БАСКОМ и БРАИТ.

Според него този подход е погрешен и вреди на цялата екосистема, а България отправя послание, че е непредвидима територия, през няколко месеца идват нови правителства, които имат нови виждания за данъчната политика.

Пенсионната система е в сериозен колапс и 165 000 души с максимален осигурителен доход не могат да решат уравнението, подчерта той.

"Тази задача няма решение в натоварване на малкото хора, които си плащат всичко върху заплатите. В България имаме колосална група от хора, които не се осигуряват на пълния си доход. Близо милион са на минимална заплата. Никой не може да ме убеди, че една трета от работещите в България са на минимална работна заплата. Което означава, че в системата тези, които работят на светло и си плащат всичко, ще бъдат донатоварени, а тези, които не участват да помагат на системата, тях не ги касае това увеличение. Вместо държавата да се бори срещу сивата икономика, ние сме се съсредоточили върху малкото, които са дръзнали да работят на светло. Това е твърде лошо послание къде е фокусът на държавата."

Димитров определи предложението като "доста солова акция от страна на финансовото министерство" и изрази мнение, че "в парламента няма подкрепа за такова действие".

Ако икономиката на България тази година е с положителен ръст, това ще бъде заслуга почти изцяло на високотехнологичните сектори. Тази година софтуерният сектор ще порасне с около 10%, което обаче на фона на ръста от предходните години означава забавяне, отбеляза той и прогнозира: "А ако нашият сектор изпитва затруднения, нищо хубаво не ги чака останалите сектори."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иво
преди 6 месеца

Това не е вярно. При пенсионен таван 3400лв. осигурителния доход от който би следвало да се получи е около 7000лв, а не 3400+300=3700. Следователно всички заплати до 7000лв трябва да отделят осигурителни вноски. Формулата в момента е изкривена наистина, но в ущърб на ДОО.

Откажи
Иво
преди 6 месеца

Това не е вярно. При пенсионен таван 3400лв. осигурителния доход от който би следвало да се получи е около 7000лв, а не 3400+300=3700. Следователно всички заплати до 7000лв трябва да отделят осигурителни вноски. Формулата в момента е изкривена наистина, но в ущърб на ДОО.

Откажи