Инж.Георгиев: С дистанционното отчитане е реалността

Така абонатите плащат реално потребената топлинна енергия, коментира председателят на АТДБ

Инж.Георгиев: С дистанционното отчитане е реалността | StandartNews.com

Инж. Кремен Георгиев, председател на АТДБ

- Инж. Георгиев, от кога топломерите и водомерите трябва да преминат на дистанционно отчитане?

- Промените в Закона за енергетиката, направени през Закона за енергийната ефективност, предвиждат всички топломери и водомери, монтирани след 25 октомври 2020 г., да са с дистанционно отчитане. Според измененията до 1 януари 2027 г. уредите на всички жители на страните членки трябва да са сменени.

Какви са ползите за клиентите?

- Понеже има различни мнения "за" или "против", искам да обясня, че преминаването на дистанционен отчет, ще бъде в полза на абонатите. Чрез дистанционното обслужване на отчитащите уреди клиентите имат възможност за информация в реално време на консумираната енергия. С дистанционните уреди потребителите плащат само това, което са потребили. Дистанционното отчитане позволява снемане на данни от водомерите и топломерите без посещение в жилището. Особено днес, по време на кризата с коронавируса, този начин за извършване на отчет е много важен,  поради факта, че едва ли някой би допуснал с желание инкасатор в къщата си. Тук искам да направя едно уточнение. Не се налага абонатите да сменят веднага уредите си. Това може да бъде направено, когато им изтече срокът или се развалят. Новите е задължително да позволяват дистанционен отчет.

Как ще бъде направено фактурирането на абонатите в един блок, в който всички са с нови уреди?

- Фактурирането ще бъде въз основа на реалното потребление или за потреблението въз основа на показанията на топлинния разпределител два пъти годишно или на три месеца, както пожелаят. В законопроекта е записано, че информацията може да се предоставя чрез интернет и да се актуализира толкова често, колкото позволяват измервателните уреди и използваните системи. Няма място за притеснение около бъдещите промени по отчитане на парното и топлата вода. Напротив, те осигуряват повече удобство, точност и прозрачност.

Какъв съвет бихте дали на потребителите при избора на уред за дистанционно отчитане?

- Клиентът трябва да провери дали топлинният счетоводител може да отчита данните от съответната марка уред. Ако не, ще се наложи подмяна с друг. Времето за смяна на водомерите зависи от срока за метрологична проверка и е индивидуален за всеки уред.

Може ли да ни кажете ориентировъчно колко абонати са преминали на дистанционно отчитане в страната?

- В момента в страната абонатите на топлофикациите са около половин милион. От данни на топлинните счетоводители немалка част имат уреди за дялово разпределение с дистанционно отчитане. По информация от бранша, засега няма отлив към интереса на абонатите да си монтират уреди за дистанционно отчитане заради коронакризата, а напротив. Очакванията са през 2024 г., когато изтича срокът, на почти половината от устройствата за отчет на топлинна енергия, използвани в момента от топлофицираните домакинства, делът на дистанционните уреди да нарасне значително.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай