Инж. Михайлов, "ТЕЦ Враца": С избора на дистанционен отчет, клиентите плащат единствено потребената енергия

Инж. Радослав Михайлов заяви, че за преминаване към дистнционен отчет се изисква решение на Общо събрание на етажната собственост

Инж. Михайлов, "ТЕЦ Враца": С избора на дистанционен отчет, клиентите плащат единствено потребената енергия | StandartNews.com

"Всички индивидуални разпределители и водомери трябва да са с дистанционно отчитане, съгласно Закона за енергетиката. Крайният срок за подмяна на устройствата за консумираната топлинна енергия е 01.01.2027 година." напомни инж. Радослав Михайлов, директор на "Топлофикация Враца".

Той посочи, че за гарантиране на коректно снемане на показанията за консумираната топлинна енергия и гореща вода, новите уредите трябва да са одобрени от обслужващата фирма за дялово разпределение на съответната сграда.

"Съветваме преди закупуването на разпределителите и водомерите с дистанционно отчитане, клиентите да се консултират с техния топлинен счетоводител." заяви инж. Радослав Михайлов.

Изпълнителният директор на топлофикационното дружество уточни, че промените са реализирани с цел съгласуване на българското законодателство с Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент.

"Уредите с дистанционно отчитане спестяват посещенията на инкасаторите у дома, елиминират изравнителните сметки, а абонатите плащат толкова топлинна енергия, колкото са консумирали." посочи инж. Радослав Михайлов.

Той уточни, че подмяната може да бъде направена по всяко време на годината.

"Ако клиентите установят техническа неизправност при работата на водомерите и топломерите у дома, трябва да заменят уреда с нов, с възможност за снемане на показанията от разстояние. В случай на изтекла метрологична проверка на измервателните устройства, уредите трябва да се подменят с дистанционни." обясни инж. Радослав Михайлов. Той допълни, че монтирането на модерните уреди отнема няколко минути на апартамент.

Инж. Радослав Михайлов заяви, че за преминаване към дистнционен отчет се изисква решение на Общо събрание на етажната собственост с поне 2/3 съгласие.

Директорът на предприятието напомни, че "Топлофикация Враца" е лицензирана за извършване на топлинно счетоводство.

"При желание от страна на абонатите, те имат възможност да подпишат договор за месечен отчет с топлофикационното дружество. Представители на централата ще извършат монтаж на дистанционни уреди за дялово разпределение, в т.ч. и на индивидуални водомери за топла вода. Устройствата могат да бъдат закупени на най-ниски цени спрямо останалите топлинни счетоводители или на разсрочено плащане." посочи инж. Радослав Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай