Инж. Георгиев: Преходът към по-чисто производство ще бъде успешен

Ако запазим работещи топлофикациите ще ги направим още по-конкурентни на енергийния пазар, коментира специалистът

Инж. Георгиев: Преходът към по-чисто производство ще бъде успешен | StandartNews.com

- Инж. Георгиев, каква е ситуацията в България днес на фона на Европейската зелена сделка?

- В България имаме два основни въгледобивни региона-Старозагорският и Югозападният. Те са определени от ЕК като местата у нас, които ще са най-тежко засегнати от края на въглищната ера. На тях им предстои много сериозна и тежка трансформация. Години наред определени среди у нас говорят, че топлоцентралите в тези райони замърсяват околната среда и трябва да бъдат затворени. Малцина обаче  казват какво ще се случи с десетките хиляди работни места в тези предприятия? Как ще се изхранват семействата на работниците, ако централите бъдат ликвидирани? Пред тези предприятия има два възможни сценария или да се опитат да оцелеят като заменят въглищата с по-екологични горива или да прекратят дейността си, което означава само едно - хиляди работници на улицата. Като председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България съм много притеснен и се надявам да се случи първият сценарий, а именно те да успеят да се трансформират. Централите, използващи въглищата за производство на енергия, полагат огромни усилия, за да изпълнят изискванията на Европа за създаване на по-чисто и екологично производство на енергия. Топлофикациите в Русе, Перник и Сливен са добрият пример за активна работа в тази посока. Трите предприятия не само имат намерение да минат на природен газ, а предприемат и реални действия. Те обявиха публично, че са инвестирали в генератори, чрез които ще могат да произвеждат енергия от природен газ. Отстрани това може да изглежда като лесна стъпка, но когато не си се сблъсквал с такава голяма промяна, няма как да разбереш. Това са големи мощности, които трябва да се монтират, да се тестват преди да бъдат пуснати в експлоатация. За това се изисква време и огромен ресурс както човешки, така и капиталов. Вярвам, че преходът към по-чисто производство ще бъде успешен, ако запазим работещи топлофикациите и ги направим още по-конкурентни на енергийния пазар.

Не сме ли закъснели обаче с действията?

- Имаме още съвсем малко време. Важното е, че всички засегнати страни са обединили усилия.  Държавата в лицето на националната и местна власт също оказва голяма подкрепа и работи по изготвянето на плана, за да преминем плавно през започналия вече преход към нисковъглеродно производство. В контекста на „Зелената сделка“ не трябва да позволим да има дори и едно затворено предприятие, което години наред е давало работа на хиляди.

Искам да Ви задам може би най-баналният, но и най-важен въпрос. Колко ще получи България, за да се откаже от въглищата?

- Въпросът е много важен, защото без помощ от Европа, у нас преход от въглища към по-чисти горива, няма как да се осъществи реално. Ние също като страна, зависеща от въглищата, ще имаме така подкрепа. За съжаление параметрите не са ясни. Искам едно да стане ясно, това европейско финансиране не е просто даване на едни пари. Тези средства ще се инвестират в конкретни проекти, с ясни проекти и срокове, които да позволят традиционно свързаните с въгледобива български региони по-лесно да се преобразят. Това означава въвеждане на нови горива. Преквалификация на много работници. Инвестиране в нови бизнес дейности, така че хората от тези райони да имат работа и перспектива за развитие.

Какъв според Вас е възможно най-добрият изход за България?

- Незабавно изготвяне на план за действие.. Имаме нужда от мерки, които да бъдат в унисон със ситуацията и възможностите на страната ни. Преходът към по-екологично производство трябва да бъде плавен и справедлив, без да се засяга икономиката и социалната сфера.

В края на разговора ни, смятате ли, че българите добре разбираме смисъла на "Зелената сделка"?

- Смятам, че хората искат просто да живеят в по-чиста и добра околна среда. Да имат работа, за да могат да издържат семействата си. Не знам дали в детайли разбират смисъла от "Зелената сделка" и по-скоро съм склонен да мисля, че обществото не е информирано за нея. Четох проучване на социологическа агенция,  според което само  16% от всички анкетирани са заявили, че са запознати със „Зелената сделка“. Като това са били хора предимно с висше образование, от бизнеса или заемат мениджърски позиции. Това показва, че малка част от българите реално разбират смисъла й. По-важното е какви ползи като страна можем да извлечен от тази промяна. Смятам, че имаме възможност да реализираме плавен и справедлив преход, докато изградим "зелената" икономика, за която всички говорят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай