Инж. Георгиев, АТДБ: Предстои ни трудно десетилетие

Надявам се с общи усилия да извършим зеления преход, коментира специалистът

Инж. Георгиев, АТДБ: Предстои ни трудно десетилетие | StandartNews.com

-  Инж. Георгиев, какъв е делът на източниците на енергия в Европа? България близо ли е до въглеродна неутралност в електроенергийния сектор?

- 42% от електричеството, произведено в Европа, е от ковенционални източници през 2019 година. Общият дял на слънчевата, водната и вятърната енергия представлява около 30% от цялото производство, което показва дългия път за постигането на въглеродна неутралност в електроенергийния сектор. В тази връзка все още Европа е далече от заложената цел, но и все пак има време до 2050 година.

- Да, но през миналата седмица евролидерите приеха рязко завишаване на климатичните цели за 2030 година?

- Новата климатична цел е намаляване на емисиите с 55%  спрямо нивата от 1990 година, ръстът е с 15%. Аргументът за това е, че ако не се забързаме, до 2050 година няма да постигнем общата цел за климатична неутралност.  За мен това решение е компромис между по-богатите западни и скандинавски страни и зависимите от въглища.

- Ще се вмести ли България?

Бойко Борисов обяви в Брюксел, че България ще се вмести в параметрите за съкращаване до 2030 година на изпускания въглероден диоксид до 55% спрямо равнището от 1990 година. Предстои ни трудно десетилетие, но се надявам с общи усилия да извършим зеления преход!

- Какъв процент са въглищните централи?

- Въглищните централи в България представляват близо 46% от общото производство на електрическа енергия по данни от 2017 година. Смята се, че запасите от въглища ще стигнат за 60 години. Важно е Европейската комисия да изготви план за страните от Централна и Източна Европа, където по-голямата част от енергията им са въглища. От друга страна, ако разглеждаме само България, Министър Петкова наскоро заяви, че продължаването на наличните мощности, както и реализирането на нови ядрени мощности, ще е от стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност. Очевидно се предвижда строителството на атомни мощности. Решенията, които взимаме за развитието на енергетиката, ще са от стратегическо значение. Плановете трябва да включват технологията, с която ще се редуцират емисиите и как да намалим зависимостта от внос на енергийни ресурси.

Нека поговорим и за топлинна енергия. С какво се отопляват хората в развитите страни с близък климат и имат по-чист въздух от нас?

- Природният газ е най-масовият енергиен източник в САЩ и ЕС, както директно, така и чрез топлофикации на природен газ. В Западна Европа отоплението на газ тотално доминира. На ток се отопляват в южните страни с по-високи температури. В България почти никой не се топли на природен газ. Масово се използват дърва, въглища и електрическа енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай