Имането на Гунев, Русев и сие за 10 г. под лупа (ОБЗОР)

Кредитните досиета се пазят в КТБ, но някои са непълни

Имането на Гунев, Русев и сие за 10 г. под лупа (ОБЗОР) | StandartNews.com

И при очната ставка касиер Петрова твърдяла, че 206 млн. са изнесени в чували

Екип от прокурори, следователи и инспектори от Комисията за отнемане на имущество (КОНПИ) са започнали проверка на всички обвиняеми по делото за длъжностни престъпления и присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщиха от прокуратурата. Проверката е за 10 г. назад и засяга подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е обвинен, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ, както и четиримата обвиняеми за присвояване на близо 206 млн. лева от банката - Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева. На всички тях е наложена и забрана да напускат страната, независимо че Петрова и Тренева са задържани, а Димова е под домашен арест. От прокуратурата съобщават още, че няма да протестират определението на Софийския градски съд (СГС), с което изп. директор на КТБ Орлин Русев бе освободен срещу парична гаранция от 10 000 лева.

---------------------------
Версията за милионите, изнесени с чували от главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова, е "прах в очите". Обвиняемите я лансирали, за да потулят, че трезорът е източван системно в периода 2011-2014 г. "Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главна каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът разписка от 19.06.2014 г. е бил съставен, за да прикрие пред квесторите липсата на парите в трезора на банката", посочват от прокуратурата.
Сигналът за изнасянето на парите в чували е подаден на 8 юли от квесторите на КТБ към БНБ. Те обаче са

се подвели по изфабрикувана схема

смятат от прокуратурата. Според "Медиапул", квесторите са открили и са предоставили на БНБ като доказателство протокол с писмена резолюция "Да" на председателя на УС и изп. директор на банката Орлин Русев за предоставяне на парите в чували на шефа на фирма "Бромак". Мажоритарен собственик на "Бромак" е Цветан Василев и чрез нея той притежава КТБ. Отделно квесторите са открили и декларация от главния касиер на КТБ Маргарита Петрова, че управителят на "Бромак" Иван Стойков й е представил протокола от шефа на КТБ. После на него били предоставени 206 млн. лв. в пакетирани чували. При проведената очна ставка със Стойков Маргарита Петрова изцяло е поддържала тази версия, твърди "Медиапул". По-късно от прокуратурата обаче открили доказателства, че изнасянето на пари в чували е фалшива версия. Тази теза се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката, съобщават от държавното обвинение. Прокуратурата има доказателства засега, че източването на парите е извършено единствено от изп. директор Орлин Русев, главния касиер Маргарита Петрова, гл. счетоводител Мария Димова и зам.-главния счетоводител Борислава Тренева. Цветан

Василев не се споменава като виновник

за източването.
От държавното обвинение увериха, че периодично ще представя информация за хода на разследването "поради високия обществен интерес". То върви в три направления. Първото е за длъжностни престъпления на служители от БНБ - Управление "Банков надзор", по което обвиняем е Цветан Гунев, присвояването на 206 млн. лева с четиримата обвиняеми от КТБ и за престъпления против стoпанството, извършени от служители на КТБ във връзка с констатациите от одита на банката. По третото от прокуратурата уточняват, че докладите на трите одиторски компании са приобщени към материалите по делото, разпитани са били длъжностни лица от БНБ, КТБ и кредитополучатели. Отново се опровергава и заявеното от БНБ миналата седмица, че липсват кредитни досиета за 3,5 млрд. лева, които вероятно са унищожени. От прокуратурата потвърждават, че оригиналите са в КТБ, а по делото са приобщени само копия. А пред "Медиапул" източници, близки до разследването, обясняват,

кредитни досиета не са изнасяни

или унищожавани, но в тях липсва цялата информация, която се изисква при тегленето на кредит. Прокуратурата уточнява, че разследването за КТБ е започнало с досъдебно производство, образувано на 27 март 2014 г. за длъжностни престъпления на служители от управление "Банков надзор" в БНБ.
По информация на в. "Сега" пък, Софийският районен съд (СРС) е разрешил отпадане на банковата тайна за 41 фирми и за едно физическо лице, които имат сметки в КТБ. Всеки от тези субекти имал там средно по 4 сметки. Паднала е банковата тайна за авоарите и транзакциите им само в КТБ, но не и в други трезори в страната. Според запознати, става дума за фирми, приближени до Цветан Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай