Икономиката нарасна с 1,5%

Икономиката нарасна с 1,5% | StandartNews.com

Икономиката на страната отчете ръст с 1,5% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ. Ръстът на БВП спрямо предходното тримесечие е с 0,4%. Теза данни са леко занижени спрямо експресните оценки на НСИ, според които ръстът на БВП на годишна база беше с 1,6%, а на тримесечна - с 0,6%. България се нарежда някъде по средата в класацията на страните от ЕС по ръст на икономиката. Резултатите на България за третото тримесечие са продължение на тенденцията от началото на годината - ръстът на БВП през първото тримесечие беше с 1,5% на годишна база, а през второто - с 1,8%. Тези данни са в синхрон с последните прогнози на Министерството на финансите за ръст на икономиката с 1,5% за настоящата година.

Произведеният Брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2014 г. е 22,838 млрд. лв. като на човек от населението се падат по 3161 лв. Делът на аграрния сектор в икономиката се увеличава с 0,2 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година, достигайки 8,2%. Индустриалният сектор увеличава дяла сия си също с 0,2 пр. п. до 27,9%. Услугите намаляват своя дял в икономиката до 63,9%.

Ръстът на икономиката през третото тримесечие на годишна база се определя от растеж в: професионални дейности и научни изследвания - със 7,8%, промишленост - 4%, селско, горско и рибно стопанство - 3,7%, търговия, ремонт на автомобили; транспорт и складиране; хотелиерство и ресторантьорство - 1,7%, и операции с недвижими имоти - 1,5%.

Изработваме по 16 лева на час

Работещите българи в периода юли-септември 2014 г. са били малко над 3,6 млн. души. Те са работили общо 1,46 млрд. часа, обявиха от НСИ. На един зает се падат по 6260 лв. от текущия обем на БВП, като всеки зает създава средно по 15,58 лв. БВП за един час работа. Най-висока е производителността на труда в индустрията, където всеки зает изработва 14,6 лв. за един час (без да се броят данъците). В услугите всеки зает произвежда средно по 14 лв. на час. В аграрния сектор заетите създават по 5,1 лв. на час.

Започваме домашен бизнес от хобито си

Най-примамливите и търсени стоки на изплащане от групата "хоби" са "Инструменти и оборудване", "Автоаксесоари и оборудване", "Фото и видеокамери", "Аудиооборудване" и "Спортно оборудване". Това показва класацията "Хоби топ 5 на изплащане" на БНП Париба Лични Финанси, България. Оказва се, че предприемчиви българи започват собствен бизнес като семейни стопанства, фото и видеозаснемане, фитнес зали, салони за красота, купувайки на изплащане "хоби" стоки. Категорията победител е "Инструменти и оборудване", а най-популярните стоки от нея - моторни триони, мотофрези и моторни коси. Според експертите това означава, че стоките се използват от малкия бизнес, за да повиши ефективността си.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай