Икономически Фейсбук ще помага на бизнеса

Икономически Фейсбук ще помага на бизнеса | StandartNews.com

Агенцията за малки и средни предприятия тръгва от фирма на фирма

"Икономически Фейсбук" за малки и средни предприятия ще заработи до една година. Това съобщи шефът на Агенцията за малки и средни предприятия Мариета Захариева на дискусия по време на изложението "Стройко" в НДК. Тя бе организирана от в. "Стандарт" в партньорство с ведомството. Нововъведението ще е онлайн платформа, чрез която бизнесът ще може в реално време да следи за заявен инвеститорски интерес и да прави контакт с потенциални контрагенти.

"Идеята е, когато има правителствени и бизнес делегации в чужбина, още на момента малките и средните предприятия в България да научават за всички възможности за конкретни партньорства", обясни Мариета Захариева. Достъп до платформата ще имат фирми, които са вписани в регистъра на агенцията, който също предстои да се направи. Целта е така да се гарантира, че насреща са фирми, които са добри платци и държавата застава зад тях. В момента се разработва функционалното задание на проекта за бъдещия "икономически Фейсбук", като ще се търси финансиране от ОП "Иновации и конкурентоспособност". Чрез платформата Министерството на икономиката и Агенцията за малките и средните предприятия ще подават информация също така за пазарите и възможностите за финансиране.

Агенцията работи активно и за развиване на регионална мрежа от консултанти, съобщи Захариева. Вече има работещи звена в Бургас, Варна, Пловдив, Враца, Русе и Стара Загора. Изграждат се и бизнес центрове в няколко града - Русе, Враца, Видин, Хасково, Пловдив. Отделно в централата на агенцията има специална дирекция с т.нар. комуникатори по отделни отрасли, чиято задача е да посещават на място предприемачите, за да ги запознават с различните възможности за подкрепа. Всичко това ще ни помогне да изработим картата на малките и средните фирми в България, заяви Захариева.

От тази година агенцията е започнала да финансира участието на малки и средни фирми и за изложения у нас, а не само в чужбина. По този начин десетки фирми се представят на "Стройко", а следващото изложение е "Светът на мебелите" през април. В същото време от изложителите и у нас, и в чужбина, вече се изисква да осигурят 20% от разходите за участие. Целта е така да бъдат включени действително мотивирани да излязат на нови пазари фирми.
Над 1300 малки и средни компании са били подпомогнати през последните три години да се представят на изложения в чужбина и в търговски мисии.

Браншът иска строителна полиция

Да заработи строителна полиция, която да е репресивен орган и да контролира работата на компаниите в сектора. Органът да може да спира работата на компании и да затваря обекти. Това поиска изпълнителният директор на Българската асоциация за изолации в строителството инж. Йордан Николов на дискусия, организирана от в. "Стандарт". Според него контролът върху изпълнението на строителството в момента не работи и трябва да се помисли за затягането му. С мнението му се съгласиха и представителите на Камарата на строителите в България. Голяма част от компаниите работят нелегално, обясни и инж. Евтим Янев, председател на КСБ-Пазарджик. И посочи, че в КСБ членуват близо 4000 фирми, а на пазара има около 11 000, които работят. По закон големи и малки обекти у нас могат да строят само членовете на Камарата. Дискусията бе предизвикана от предложенията за промени в Закона за устройство на територията, представени от Искра Атанасова от дирекция "Устройство на територията и национална експертиза" в строителното министерство. Тя представи пакет от мерки за насърчаване на инвестиционния процес, които са предложени за гласуване от МС. Ако бъдат приети, те ще доведат до промени в Закона за устройство на територията. Контролът след промените няма да е занижен, увери Атанасова. И допълни, че дори са предвидени много по-големи санкции и е вменена по-голяма отговорност на фирмите от строителния надзор, който трябва да гарантират качеството на изпълнение на обектите. В момента е много лесно инвеститорите да се разберат с надзора и да спестят пари за сметка на качеството, обясни Николов. Затова и той поиска държавата да създаде строителна полиция. От бранша поискаха и да се уеднаквят общинските такси за издаване на строително разрешение, като посочиха, че в момента има местни власти, които прибират по 7 000 - 10 000 лв. за това. От МРРБ обаче им отговориха, че това няма как да се случи, тъй като по закон общините сами определят размера на таксите.

Лихвите паднаха до 3% за добрите клиенти

През изминалата година се наблюдава умерено раздвижване при бизнес-кредитирането за МСП, като очакванията ни са, че то ще продължи да расте и темпът плавно ще се засилва и през тази година. Това заяви Димитър Герджиков, мениджър "Бизнес развитие" в Пощенска банка. Кредитните институции непрекъснато подобряват условията по кредитите, на първо място е намаляването на лихвите, които за нашите добри клиенти паднаха на исторически ниски нива до около 3 процента годишно, допълни той. Важното е, че тенденцията е положителна, забелязваме нарастващо търсене на бизнес кредити в различни сегменти, особено в икономически най-активните градове. Добрата новина е, че има качествени проекти. Проблемите обаче идват основно от трудността на фирмите да докажат добър бизнес модел, липсващата или недостатъчна финансова история, липса на адекватно обезпечение. А едни от основните принципи, които банкaта следва при разглеждане на искане за кредит, са - целта на кредита, размерът на финансиране, финансовата обезпеченост и накрая, но не на последно място, обезпечението. Подкрепяме и развиваме всички успешни бизнес проекти, но винаги съветваме клиентите си, че в бизнеса всяка инвестиция трябва да бъде добре обмислена, а разходите - отлично планирани. Основната ни цел винаги е била да сме в помощ на бизнеса, предоставяйки не просто кредит, а най-добрите решения, които напълно да отговарят на персоналните нужди на всеки наш клиент. Поради тази причина създадохме 20 бизнес центъра за малък бизнес в цялата страна, в които са най-добрите и опитни кредитни експерти, поясни Герджиков. Вярваме в растежа на традиционните сектори, които подпомагат износа, като селското стопанство, фармацевтичната промишленост, преработвателната и хранителната индустрии, машиностроене, туризъм и стабилизиращия се в последно време сектор на недвижимите имоти и строителството. Последният бавно се възстановява, като отчита ръст най-вече в гражданското строителство. Наблюдава се и положителен темп в продажбата на недвижими имоти, но за момента акцентът е в големите градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай