Сряда,

Идват фалити на държави. Ето първата

От: стандарт -
Идват фалити на държави. Ето първата
A
A
A

 

Очаква ни нова криза заради пандемията и тя ще е финансова. Това заяви главният икономист на Световната банка Кармен Рейхарт, цитирана от Блумбърг.

Първоначално говорихме за мащабната рецесия, но вече тя има сериозни финансови последствия. Според банкерката ударът може да се омекоти само с общо решение за намаляване на финансовата тежест.

Рейхарт привества решението на страните от G 20 за продължаване с още 6 месеца, до средата на 2021 година, на мораториума по изплащането на дълговете на бедните страни. Световната банка обаче твърди, че срокът е кратък и трябва да се удължи до края на идната година.

Към кого са дълговете?

По данни на банката, 60 процента от тях са към Китай след експанзията на страната в Африка през последните години. Пекин им предостави заеми с твърде високи проценти, които те не могат да си позволят и сега повечето от тях са изправени пред дефолт. Китайците само в лицето на централната си банка подписаха документа за мораториума, което продължава да създава напрежение.

Най-заплашена от фалит е Замбия. 3 милиарда държавни облигации са в ръцете на инвеститори, предимно китайски. Ако те не се съгласят за замразяване на плащанията, страната ще обяви дефолт.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички