Идва ли новият световен финансов ред?

Знакова визита на Си Цзинпин в Рияд. Европа тръпне, че арабският петрол може да обърне посоката си

Идва ли новият световен финансов ред? | StandartNews.com

* Светът очаква нов финансов ред след знакова визита на Си Цзинпин в Рияд

* Европа тръпне, че арабският петрол може да обърне посоката си

Шест самолета на военновъздушните сили на Саудитска Арабия ескортираха машината, с която в Рияд долетя ръководителят на Китай Си Цзинпин. С почетния въздушен конвой арабите, които са майстори на церемониалните тънкости, дадоха знак за най-голямо уважение към госта и показаха, че тази визита е изключително важна за тях. Председателят Си, който пристигна на 7 декември за среща на върха с лидери на арабски страни, бе посрещнат с пищна церемония от престолонаследника и министър-председател на страната Мохамед бин Салман. За китайския лидер саудитските домакини постлаха червен килим и дадоха топовен салют.

От зелен водород до космически полет

Китайският лидер, който направи третата си задгранична визита след Казахстан и Узбекистан след като бе преизбран за генерален секретар на ЦК на ККП, проведе разговори с крал Салман и престолонаследника Мохамед бин Салман и участва в две срещи на върха. Представители на около три дузини държави, 14 държавни глави, включително монарсите на Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Йордания, Оман и Бахрейн взеха участие във форумите Китай-арабски свят и Китай-ССЗ /Съвет за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив/.

Рияд подписа споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство с Пекин. Страните се договориха да провеждат срещи на високо ниво на всеки две години. Бяха оповестени планове за свързване на стратегиите за развитие - китайската "Един пояс, един път" със саудитската "Визия 2030". Саудитска Арабия и китайските компании подписаха 34 инвестиционни споразумения в различни области - зелена енергия, зелен водород, фотоволтаична енергия, информационни технологии, облачни услуги, транспорт, логистика, медицинска индустрия, строителство на 300 000 жилища, както и изграждането на завод за коли с капацитет 100 000 броя на година. Дори бе обсъдено арабските астронавти да участват в полета до китайската космическа станция.

Светът чакаше новина

Посещението бе внимателно следено от целия свят. Защото всички очакваха да чуят новината, която може да сложи началото на нов търговски и финансов ред. 

Поднебесната империя е най-големият купувач на петрол в света. А Саудитска Арабия е най-големият износител на черно злато. 

Китай е готов да разшири търговията с петрол със Саудитска Арабия, заяви Си Цзинпин.

Срещата на върха на Китай и арабския свят бе посветена на глобалното преразпределение на световните петролни потоци. След него петролът, който арабският свят доставя на Европа, може да смени посоката си и да се насочи към Поднебесната империя. Какво ще стане, ако това се случи, питат се анализаторите. 

Другото, което всички очакваха да разберат, е ще направи ли Си Цзинпин това, което искаше Муамар Кадафи - финансова трансформация в търговията, която да замени петродоларите. И ако либийският лидер се бореше за златния арабски динар, сега Си залага на петроюана.

По време на срещата с арабските лидери той е обявил, че настоява зa ypeждaнe нa eнepгийнитe cдeлĸи в ĸитaйcĸи юaни, съобщи Вuѕіnеѕѕ Іnѕіdеr, като цитира изявлeниe нa ĸитaйcĸoтo външнo миниcтepcтвo. He e яcнo дaли няĸoя oт cтpaнитe oт Πepcийcĸия зaлив пpиeмa пpeдлoжeниeтo, нo Cayдитcĸa Apaбия вoди пpeгoвopи зa изпoлзвaнe нa юaнa зa ypeждaнe нa eнepгийния cи изнoc ĸъм ocнoвния си ĸлиeнт Kитaй, пише изданието.

Анализатори от датската Saxo Bank са на мнение, че страните от ОПЕК, Китай и Индия през следващата година също ще преминат към нова резервна валута, която ще бъде юанът.

Toзи xoд ще oтcлaби глoбaлнoтo гocпoдcтвo нa щaтcĸия дoлap в дългocpoчeн плaн и ще отнеме ролята му на световна резервна валута.

"Cayдитцитe имaт ĸaĸвo дa ĸyпyвaт oт Kитaй, a Kитaй имa ĸaĸвo дa ĸyпyвa oт Cayдитcĸa Apaбия. Зaщo тpябвa дa извъpшвaт тpaнзaĸции във вaлyтa нa тpeтa cтpaнa и дa ce пoeмaт вcичĸи тeзи paзxoди пo oбмeнния ĸypc?", питa Гaл Лyфт, диpeĸтop нa мoзъчния тpъcт Іnѕtіtutе fоr thе Аnаlуѕіѕ оf Glоbаl Ѕесurіtу, цитиpaн oт СNВС. Kитaй вeчe изпoлзвa юaни, зa дa ĸyпyвa eнepгия oт Pycия.

Един от резултатите от това би било повишението на цените на златото и загуби в бюджетите на водещите западни страни.

Китай имa aмбиции дa пpeвъpнe юaнa в дoминиpaщa peзepвнa вaлyтa в cвeтa, нo тpябвa дa извъpви дълъг път, ocнoвнo зaщoтo Πeĸин вce oщe yпpaвлявa cтpиĸтнo cтoйнocттa мy. Ocвeн тoвa в мoмeнтa юанът нe e изцялo ĸoнвepтиpyeм в дpyги вaлyти нa cвeтoвния пaзap, е мнението на експертите.

Охладняване

Срещата на високо равнище в Персийския залив се проведе в момент, когато връзките между САЩ и Саудитска Арабия са изострени. Отношенията между Вашингтон и Рияд са обтегнати от няколко години. Саудитска Арабия се почувства изоставена от САЩ след иранските атаки срещу съоръжения на петролната индустрия. Впечатлението в Рияд беше, че не може вече да разчита на защита от страна на Вашингтон.

Убийството на критика на режима Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. наля още масло в огъня. Байдън, тогава все още кандидат за президент, остро нападна саудитското ръководство. "Ще ги накараме да платят висока цена и ще ги превърнем в аутсайдер", зарече се той при публикуването на разузнавателен доклад, според който престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е разпоредил убийството на Кашоги в Истанбул.

През лятото на 2022 г. Байдън се опита да се помири с Рияд, като посети Саудитска Арабия. Основната причина за визитата бяха високите цени на петрола - фактор, който беше много важен за предизборната кампания на Демократическата партия на Байдън. „Високите цени на енергията са подарък за опозицията. Ето защо той има интерес Саудитска Арабия да увеличи производството си", бяха коментарите.

Няма да си тръгнем и да оставим вакуум

След посещението в съвместното изявление на САЩ и Саудитска Арабия, публикувано на сайта на Белия дом, беше съобщено, че Рияд е поел ангажимент да "балансира световния пазар на петрол за устойчив икономически растеж".

Но през октомври анонсът на ОПЕК за намаляване на дневната квота за добив на суров петрол с 2 млн. барела постави американския президент в политическа и икономическа безизходица и показа, че пътуването му до Рияд през лятото не е донесло желания успех. Последваха тежки обвинения, че с този акт производителите на петрол подкрепят Русия, която пълни хазната си от износа на черно злато. Белият дом съобщи, че Байдън иска да преразгледа отношенията със Саудитска Арабия и че "това ще има последствия". Във Вашингтон дори се усъмниха, че Саудитска Арабия умишлено подкрепя победа на републиканците, които по времето на Тръмп бяха добри партньори на кралството.

Саудитска Арабия пък оправда решението си с икономическата си политика. "Петролът не е нито оръжие, нито изтребител, нито танк, с който може да се стреля", заяви саудитският външен министър Адел ал-Джубейр пред американския канал "Фокс Нюз".

Някои дипломати и анализатори са на мнение, че сигналите от посещението на Си Цзинпин в Рияд трябва да се разглеждат по-скоро като политическо послание към САЩ, отколкото като планове на кралството. Според тях причината за това е, че саудитският риал отчасти е обвързан с долара, за да се предпази от колебанията на цените.

Има и още един фактор - въпреки сближаването с Пекин, Рияд и Вашингтон имат общ враг - режимът в Техеран. Но в същото време Пекин подкрепя Москва, а Москва и Техеран се подкрепят взаимно. Владимир Путин посети Техеран през лятото. А през септември Си Цзинпин се срещна с иранския президент по време на форум на Шанхайската организация за сътрудничество. Всичко това може да се превърне в коз за Белия дом, с който Вашингтон да продължи да контролира играта, казват наблюдатели.

В ЦИФРИ

* 87,3 милиарда долара, което е с 30 % повече спрямо 2020 г., е обемът на двустранната търговия между Китай и Саудитска Арабия през 2021 г. въпреки пандемията. 

* 165 млн. барела средно е дневният износ на суров петрол от Саудитска Арабия за Китай през 2022 г. Това е на стойност около 130 млн. долара по днешните цени, според данни на Bloomberg.

* Рияд покрива 18% от целия внос на нефт в Китай. Половината китайски рафинерии имат контракти със Saudi Aramco.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай