Хората и държавата на нож: Спорят дали са изпускани язовири

Хората и държавата на нож: Спорят дали са изпускани язовири | StandartNews.com

Няма прелели басейни, нито скъсани диги, потвърди Греков

В лют спор след трагедията в Мизия изпаднаха пострадалите, общината и държавата. Хората в района твърдят, че има няколко малкия язовира, които са били изпуснати след предупрежденията на екоминистерството. "Тях ги стопанисва общината, не държавата, не и частници. Тези язовири са били пуснати към реките, които ни докараха вълната", твърдят месните. От общината категорично отричат да са правили подобно нещо. "Няма никакво изпускане на язовири, предупредихме колкото хора успяхме, някои едва ги изкарвахме от къщите им", оплакаха се от администрацията на кмета.

"Няма прелели язовири сред тези, които са под контрол на "Напоителни системи" към министерство на земеделието. Няма и диги, които са били скъсани". В това пък увери министърът на земеделието в оставка Димитър Греков. "Дигата на р. Скът преди и след Мизия никъде не е преливала", увери и шефът на "Напоителни системи" Димитър Методиев. Заливането е станало в самия град, където е по-ниско. "Тепърва експертите ще установяват причината, но на много места кметовете предприемат действия, които не съгласуват със специалистите от "Напоителни системи", посочи Методиев. Той увери, че всички 190 язовира в страната, които се контролират от "Напоителни системи", са в добро състояние и никъде в тях няма проблем със съоръженията или с преливането. Свободният обем бил около 30% и можело да се поеме достатъчно количество валежи.

В страната обаче има и немалък брой малки общински язовири, за чието състояние не може да се гарантира. "Наводненията могат да бъдат ограничени, но за това са необходими много средства", посочи още Методиев. Той припомни, че работниците на дружеството, които в момента отводняват Мизия, не са получавали заплати от месеци. Причината е, че държавата не е превела средства за дейността "предпазване от вредното действие на водите", която е вменена на "Напоителни системи" със закон. До 31 март дружеството е трябвало да получи над 19 млн. лв. за извършени подобни дейности през миналата година. Това обаче и до днес не се е случило, вероятно заради липса на средства в бюджета. "Нямам пари дори да заредим с гориво спасителните машини", посочи Методиев. И изрази надежда, че с актуализацията на бюджета ще бъдат отпуснати средства и за отводнителна дейност. "Вероятно кметът на Мизия също не е имал средства за почистването на р.Скът", допусна Методиев.

Реките Искър, Вит и Осъм опасно високи

Нивото на реките Искър, Вит и Осъм е опасно високо, предупреди екоминистерството. Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на Искър и притоците й Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица и Егуля. Освен това се очаква повишение на р. Вит и притоците й Бели Вит, Черни Вит и Калник. Ръст на нивото ще има и на р. Осъм заедно с притоците й Черни Осъм и Бели Осъм.

Повишения на водните нива има и във водосборите на р.Марица - река Девинска и река Чепинска. В горното течение на Арда и р. Връбница, заедно с притоците й, също се очакват повишения на нивата. Подобни може да има и в средното и долното течение на река Места заедно с реките Ръждавица, Златарица, Канина, Бистрица, Брезнишка.
Река Струма също е под наблюдение заедно с притоците Джерман, Рилска, Санданска Бистрица, Мелнишка.
По поречието на р. Скът няколко реки са излезли от коритата си и са залели дворове. Най-сериозно е положението при с. Лиляче, общ. Враца, с. Комарево, общ. Бяла Слатина, както и при селата Невяни и Малорад, общ. Борован. Там е предприета частична евакуация. Залети улици има в гр. Мездра.

В общините Своге и Етрополе заради локални наводнения на имоти и пътища от притоци на Искър е обявено бедствено положение.

Язовири в предаварийно състояние:
- Яз. "Гарвански геран"
- Яз. "Бързина
- Яз. "Градешница

Язовири под наблюдение
- "Езерска падина",
- "Рогозен 1",
- "Умен дол",
- "Мраморчица",
- "Сухия път",
- "Леснокож",
- "Лесура",
- "Дреновец"

МОСВ: Подцениха предупрежденията

Още в петък Министерството на околната среда и водите чрез басейновите си дирекции е обявил предстоящ Жълт код в 15 области в страната. Сред тях е и област Враца, където попада залятата Мизия. Това заяви екоминистърът Станислав Атанасов. Той посочи, че са изпратили предупреждения за опасност от обилни валежи и наводнения в резултат от тях. Според него местните власти са подценили предупрежденията на "Басейнова дирекция".

Бойко прати ТИР с вода

ТИР с вода изпрати в Мизия още в ранни зори днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Тотю Младенов и други депутати, както и наши представители от местната власт и партийните структури, са в Мизия, за да помогнат за овладяване на тежкото положение", съобщи Борисов от профила си в социалната мрежа. И продължи: "За съжаление поради обилното отразяване на събора на Бузлуджа в събота не можахме да разберем каква е ситуацията в Северна България".

По-късно Борисов отново съобщи, че Тотю Младенов е съобщил от мястото на трагедията, че най-тежко е положението в Бяла Слатина и в Мизия. "В Бяла Слатина има над 250 семейства, които трябва да бъдат подпомогнати, а в град Мизия семействата, които имат нужда от помощ, са над 500. Евакуирането на жителите на Мизия продължава и в момента. Хората са настанявани при близки и роднини и в предоставените от местните власти домове. Кметът на Оряхово е съобщил, че болницата в града е в готовност да настанява хора, ако се наложи", обясни Борисов. Той разказа още, че местните власти и институциите вече са в пълен синхрон. "Едно от най-необходимите неща там е питейна вода. Тирът с минерална вода, който изпратихме, пристигна в Мизия в 16 часа и бе раздаден по най-бързия начин", допълни лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ: Кабинетът не е искал помощ от Брюксел

"От евродепутата Андрей Ковачев разбрах, че няма поискана техническа помощ от ЕС от българското правителство за ситуацията в Северна България след наводненията. В Брюксел действа 24-часов Координационен център за реагиране при извънредни ситуации към ЕК". Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко БОрисов във Фейсбук. Според него при запитване техническата помощ се предоставя веднага на засегнатата от бедствието страна - осигуряват се палатки, одеяла, чували с пясък и други помощни средства. Другата възможност за помощ е от Европейския фонд за солидарност, която се отпуска при щети в особено голям размер - за България това е над 600 милиона лева. "За да получиш помощ, трябва да я поискаш", пише още Борисов.

Бареков събира граждански патрули

"България без цензура" формира граждански патрули за охрана на имотите и покъщнината на пострадалите от бедственото наводнение в Мизия. В отрядите участие вземат над 20 доброволци, които покриват периметъра на засегнатите къщи и не допускат мародери да злоупотребят с нещастието на хората. Според анализи на МВР нивото на битовата престъпност в Северозападна България е най-високото в страната. Причината за това е бедността в региона, обезлюдяването и застаряващото население, което не е способно да се защити от набезите. Доброволческите отряди на ББЦ ще действат на смени и ще са на терен, докато гражданите на засегнатите територии не влязат обратно във владение на имотите си. Доброволческите отряди от партията на Бареков бяха първите, които се отзоваха на бедствието в Мизия и започнаха да раздават минерална вода на пострадалите. Офисът на партията във Враца се превърна в координационен щаб, в който се събират дарения и помощи за засегнатите. Паралелно с това от Младежкото ББЦ стартираха кампания чрез структурите си в цялата страна за набиране на дрехи, одеяла, санитарни материали, сухи храни и бутилирана вода. Бареков пък дари 3000 лв.

Миков предлага бонус срещу застраховка

"Трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите трудно ще може държавата да се справи". Това заяви председателят на Народното събрания Михаил Миков във връзка с наводнението в град Мизия. "Предупреждения за бедствената ситуация този път имаше. Този не е проблемът в предварителното оповестяване. Мобилизирането на ресурсите също се реализира много бързо. Във Враца е постигната добра координация, включително с помощ и съдействие от страна на военните. Прави впечатление, че и много доброволци се ангажират", каза още Миков.

Описват щетите по реколтата цял месец

Земеделският министър Димитър Греков припомни, че миналата година близо 110 дни не е паднала капка дъжд в определени региони на страната. Тази година обаче наводненията в цялата страна са изключително големи. Поразена е голяма част не само от есенната продукция - житните, а също така и от пролетните култури. Комисии на областните дирекции по земеделие и общинските служби ще влязат, след като се оттече водата, за да направят протоколи за пораженията. Те ще бъдат представени на областните дирекции, за да могат по-късно селскостопанските производители да бъдат обезщетени. До края на август всичко това трябва да бъде направено за напълно пропадналите площи. От предишни наводнения те са около 15 000 дка, най-вече зърнени култури. Площта им обаче ще нарасне много повече след последните порои от четвъртък насам. За съжаление обезщетенията на селските стопани ще станат чак следващата година, защото трябва да се установи степента на повреденост на реколтата и каква част от тях е била прибрана, обясни министър Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай