„Химко" е обявен за продажба

„Химко" е обявен за продажба | StandartNews.com

Враца. „Химко" е на тезгяха. Синдикът на обявения в несъстоятелност торов завод Росица Томова поиска разпродажба на активите му. По силата на решение на Врачанския окръжен съд търгът е насрочен за 19 март, а началната цена е близо 29 милиона лева. Това е най-актуалната оценка, която драстично се разминава с тази от 149 милиона лева, обявена в последния финансов отчет преди три години.

 

Търгът ще се проведе с тайно наддаване. Обявени за продан са всички земи, сгради, инженерни и основни производствени съоръжения, оборудване, материални активи и транспортни средства.

 


Според експерти с продажбата на активите се слага началото на рестарта на бившия химкомбинат, с който се ангажира правителството. Има инвеститори, които вече са заявили намерение да възстановят една четвърт от производството. По груби сметки това означава 170 хиляди тона карбамид и 105 хиляди това амоняк годишно. Интересът им е аргументиран най-вече с възможностите да осигурят евтин природен газ, който е основната суровина в производството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай