Хазната губи 450 млн. от данъчни облекчения

Хазната губи 450 млн. от данъчни облекчения | StandartNews.com

450 млн. лв. е загубила хазната през 2014 г. заради съществуващите данъчни облекчения. Това се посочва в доклад за данъчните разходи, изготвен от Министерството на финансите. Данъчните разходи всъщност са приходи, които хазната губи, заради различни преференции като например по-ниски данъчни ставки, данъчни ваканции, ускорена амортизация, пренасяне на данъчни загуби и други. За 2014 г. в България са установени 41 броя данъчни разходи. Но само за 24 от тях има достатъчно информация за да бъде определена стойността им. От тези 24 преференции хазната е загубила 450,6 млн. лв., което е 0,55% от БВП, и 1,96% от всички данъчни приходи. За сравнение, загубите в хазната варират от 0,74% от БВП за Германия, 2% за Холандия и 4,9% за Полша, до 12,8% за Великобритания. Има страни, в които данъчните разходи достигат до 380 броя. Това се дължи на факта, че у нас се използва подхода на ниски данъци, с които се облага по-широка база, докато в страните с високи данъци има по-големи облекчения.

Най-много хазната губи от облагането на фирмите с корпоративни данъци - 237,1 млн. лв. Оценените загуби от преференциите при облагане с ДДС са в размер на 96,7 млн. лв. Те се дължат на намалената данъчна ставка от 9% за настаняване в хотели. Загубите за хазната от преференциите в акцизите са 75,2 млн. лв., а от данъците върху доходите на гражданите - 41,5 млн. лв.
Например от намаления акциз за природен газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, хазната губи 41,7 млн. лв. Разходите на бюджета от облекчението за производство на домашна ракия са 645 хил. лв., а от нулевия акциз върху тока за бита - 20,6 млн. лв. От нулевия акциз върху въглищата и кокса при продажбата им на граждани хазната губи 5,8 млн. лв.

По отношение на данъка върху доходите на гражданите, облекчението за хора с намалена работоспособност струва на хазната 22,8 млн. лв. Благодарение на облекчението за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане гражданите са спестили 3,4 млн. лв. Облекчението за дарения струва на бюджета 299 хил. лв., а облекчението за млади семейства е оставило в джоба на хората, които изплащат ипотечни заеми за единствено жилище, 1,76 млн. лв. Облекчението за хората, които имат доходи до минималната заплата струва 3,3 млн. лв. А преференциите в корпоративното облагане, от които могат да се възползват едноличните търговци, водят до намаляване на приходите в бюджета с 5 млн. лв. По отношение на корпоративните данъци най-големият разход на хазната идва от възможността за пренасяне на данъчни загуби - 181 млн. лв. Като именно при корпоративните данъци има много облекчения, които не могат да бъдат оценени, като например ускорената амортизация.
За 2014 г. делът на данъчните разходи с икономическа цел като насърчаване на инвестициите, производството и разкриването на работни места е 83,8%. А данъчните разходи, които имат роля на социално подпомагане за определен кръг от граждани, имат дял от 16,2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай