Гроздан Караджов с ключова новина за Дунав мост

Пускат ферибот от Русе до Гюргево от лятото

Гроздан Караджов с ключова новина за Дунав мост | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов изрази надежда още тази година да започне ремонта на Дунав мост при Русе и според метеорологичните условия трябва да завърши през пролетта на следващата година.

Той каза това на съвместна пресконференция с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев в Русе, където двамата се срещат с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Министър Караджов съобщи, че сега се прави техническо проектиране на основен ремонт на Дунав мост от българска страна, а румънската страна е правила такъв ремонт през 2018 година. Българското обследване е показало лоши резултати на съоръжението, включително начало на оголване на конструктивни елементи, което, по думите на министъра, влияе изключително зле на трафика и като цяло на здравината на моста.

Очаква се проектирането да приключи през май и приблизително по това време ще бъде обявен и конкурс по Закона за обществените поръчки на изпълнител, каза министърът.

На срещата бяха обсъдени и плановете за изграждане на четири моста на Дунав между България и Румъния.

Втората тема е била обсъждане на програмата, която включва превръщането на рела Дунав в постоянен плавателен път. "Вървим напред по повод политиката на правителството да облекчи прехода и да ускорим движението на пътници и товари през граничните ни преходи", каза министърът на транспорта Събев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай