Готови ли сме за еврото? Говорят икономисти

Коментар на проф. Гарабед Минасян и Георги Кадиев

Готови ли сме за еврото? Говорят икономисти | StandartNews.com

“Аз съм “за” еврото, когато сме готови. Сега считам, че не сме готови и по-скоро влизането ни в еврозоната ще създаде повече проблеми, отколкото ползи”. Това каза в студиото на “Събуди се” икономистът Георги Кадиев.

По думите му няма как България да бъде готова до 2024 г. заради високата инфлация. 

“Инфлацията трябва да е ниска по една формула - не повече от 1,5% от средното на трите най-ниски. В Германия са 7,6%, ние вече сме 14,4%”, поясни Кадиев. 

Друг фактор, който според икономистът ще изиграе още по-голяма роля при влизането ни в еврозоната са доходите. 

“Ние сме на много ниско ниво от средните евродоходи. Унгария заяви, че докато не стигне 100% от средните европейски доходи няма да влезе в евросъюза. Те са на 76% в момента. Тяхната цел е да стигнат 100% 2030 година. За да стигнат тази цел, те трябва да правят по 3% ръст всяка година до 2030г.”, обясни Кадиев. 

В момента България е на 51%.

“Ако си поставим цел да растем с 3% всяка година, ще влезем в еврозоната около 2035г., но ние нямаме такава цел в момента”, каза икономистът. 

Според проф.Гарабед Минасян трябва да се вземе под внимание и БВП. 

“БВП за тази година у нас е под 30%. За сравнение, 1 година преди включването си в еврозоната страни като Словакия, Естония, Латвия и Литва са имали над 40%  БВП на човек от населението. А Словения и Кипър пък са имали над 80%”, поясни проф. Минасян.

По думите на Георги Кадиев важна стъпка преди окончателното ни присъединяване в еврозоната е изготвянето на анализ, който да покаже как еврото би се отразило на гражданите. 

“През 2017 г. Министерство на финансите направи един анализ заедно с Централната банка, но го скри, защото изводите не бяха много полезни”, заяви Кадиев. “Сега трябва да се направят два отделни анализа на МФ и на БНБ,  за да си поеме всяка институция отговорността за това, което казва”, добави още той и заключи: “Приемането на еврото сега означава повече инфлация”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай