Неделя,

Голяма новина за България! Обяви я Вучич

От: Редактор -
21237
Голяма новина за България! Обяви я Вучич
A
A
A

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес в Белград, че вярва, че през октомври тази година газовият интерконектор между България и Сърбия ще бъде завършен и Сърбия ще може да внася по три милиона кубични метра газ на ден, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Вучич отбеляза, че Сърбия ще бъде подготвена за следващата зима и ще осигури достатъчно енергия, въпреки че „никога не можем да бъдем сигурни дали енергията ще бъде достатъчно“.

„Затова разговаряхме с гръцките партньори и за нашето сътрудничество с (терминала за втечнен природен газ) Александруполис. Вярвам, че през октомври ще завършим строежа на интерконектора с България, откъдето бихме могли да внасяме около три, до три и половина милиона кубични метра газ на дневна база, ако е нужно“, каза Вучич след срещата си днес с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

„Сега имаме 520 милиона кубични метра гази запаси, резервите растат и имаме позволение за още 100 милиона кубични метра в (хранилището) Банатски двор. Имаме и договор с унгарците да допълваме още хранилището, който наехме в страната им, така че ще осигурим запаси за повече от 700 милиона кубични метра газ“, отбеляза Вучич.

Той добави, че не вижда причина за тревога относно енергийните запаси за следващата зима, но се тревожи за последиците от войната в Украйна.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com